16.3.2017 12:52

Ως μη γενόμενο το Master Plan των Λιμενικών Υποδομών;

Με απόφαση του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αίρεται η αρχική έγκριση νομιμότητας της απόφασης ανάθεσής του

Ραγίζει ξαφνικά η μεγαλύτερη, ως τώρα, «βιτρίνα» του δημοτικού έργου. Ουσιαστικά το master plan των λιμενικών υποδομών του νησιού, το οποίο πομπωδώς είχε παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στο Ομήρειο, υπό την υιοθεσία μάλιστα του Ιδρύματος «Μ. Τσάκος», θεωρείται ως μη γενόμενο!

Το Γενικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης του Λιμένα Χίου είχε ανατεθεί με τη διαδικασία του πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού στην εταιρεία Τρίτων και Συνεργάτες τον Νοέμβριο του 2015 έναντι 55.000 ευρώ. Η απόφαση 281/2015 της Διαδημοτικής Λιμενικής Επιτροπής επικυρώθηκε αρχικά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τα πάντα δρομολογήθηκαν κανονικά.

Το ερώτημα

Ωστόσο ενδιαφερόμενοι κατέφυγαν στον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης με το ερώτημα κατά πόσο ήταν νόμιμη η συγκεκριμένη ανάθεση. Έπειτα από εξέταση του ερωτήματος ο ελεγκτής ζήτησε από τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης να επανεξετάσει την υπ’ αριθμόν 83/246/25-11-2015 απόφασή του, η οποία επικύρωνε τη νομιμότητα της συγκεκριμένης απόφασης του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Ανάκληση

Έπειτα από την παρέμβαση του Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης η Αποκεντρωμένη ανακαλεί ως παράνομη τη συγκεκριμένη απόφαση με έγγραφο το οποίο έχει ήδη αποσταλεί στο Λιμενικό Ταμείο και, σύμφωνα με πληροφορίες του «π», έχει παραληφθεί από τις 15 Φεβρουαρίου 2017 και έχει καταχωρηθεί στο εμπιστευτικό πρωτόκολλο.

Δεν υφίσταται

Πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι η ανάθεση κακώς έγινε, κακώς πληρώθηκε, αν έχει πληρωθεί, και φυσικά το παραδοτέο έργο ουσιαστικά δεν υφίσταται, μια και θεωρείται προϊόν μιας παράνομης διαδικασίας.

Γνώριζε ο Βουρνούς; 

Ο νέος πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου που θα προκύψει από την αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου θα κληθεί να χειριστεί και αυτή την υπόθεση. Θα διαθέτει ένα master plan ουσιαστικά άκυρο, θα πρέπει να ξεκινήσει διαδικασίες εξ’ αρχής εκπόνησης του και φυσικά θα πρέπει να λύσει το γρίφο πως θα καλυφθεί η τρύπα των 55.000 ευρώ που είτε έχει πληρωθεί στην «Τρίτων και Συνεργάτες» είτε θα πρέπει να πληρωθεί για το αποτέλεσμα της δουλειάς της.

Το κυριότερο είναι ότι η σοβαρή αυτή υπόθεση εκθέτει και το Ίδρυμα «Μ. Τσάκος» το οποίο την υιοθέτησε, αναλαμβάνοντας να στηρίξει την παρουσίαση του παραδοτέου.

Και το ερώτημα είναι αν γνώριζε την εξέλιξη ο Μαν. Βουρνούς και βάρυνε στην απόφαση του να επιμείνει στην απομάκρυνση του Μιχ. Μπελέγρη από το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο ή πρόκειται για ένα νέο δεδομένο που θα δημιουργήσει αλυσιδωτές εξελίξεις στην ήδη κλονισμένη σχέση.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν η τυπικότητα δημιουργεί πρόβλημα στο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης του Λιμένα, το master plan έχει εκπονηθεί και πρέπει να βρεθεί ο τρόπος, πιθανά με τις αναγκαίες τροποποιήσεις του, να αξιοποιηθεί.

 

Διαβάστε την άμεση απάντηση που έδωσε για το θέμα ο πρώην Πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μιχ. Μπελέγρης για το θέμα εδω:

http://www.politischios.gr/parembaseis/13-diabebaioseis-gia-master-plan

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ