22.2.2022 14:19

Ναυτιλία: Άνοδο της ζήτησης σε πλοία φέρνει η oυκρανική κρίση

Σχέδια έκτακτης ανάγκης καταστρώνει η διεθνής ναυτιλία μετά την απόφαση του Πούτιν να προχωρήσει σε αναγνώριση δυο ρωσόφωνων δημοκρατιών και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την πλευρά της Δύσης.

Το «πολεμικό κλίμα» δημιουργεί αναστάτωση στη ναυτιλία και η αβεβαιότητα πιθανότατα θα επηρεάσει τις ναυτιλιακές αγορές καθώς οι ροές αργού πετρελαίου, φυσικού αερίου/LNG, άνθρακα και σιτηρών θα διαταραχθούν, πιθανώς ενισχύοντας τη ζήτηση σε τονομίλια ανάλογα με τον βαθμό των κυρώσεων.

Η άνοδος των τονομιλίων σημαίνει μεταφορές προϊόντων προς την Ευρώπης από πιο μακρινές περιοχές άρα θα υπάρξει ανάγκη για περισσότερα πλοία με επιπτώσεις στους ναύλους. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και λίγες κατηγορείς πλοίων που προσωρινά τουλάχιστον θα πληγούν.

Για παράδειγμα το 70% των δυτικών εξαγωγών αργού της Ρωσίας αποστέλλονται μέσω aframax, με αποτέλεσμα εάν επιβληθούν περιορισμοί στην εξαγωγή ρωσικού αργού πετρελαίου αυτό το τμήμα των δεξαμενοπλοίων θα πληγεί επεσήμανε η BRS.

Πάντως στους περισσότερους ναυτιλιακούς κλάδους θα καταγραφεί άνοδος τονομιλίων, δεδομένου ότι η Ευρώπη θα στραφεί σε πιο μακρινές περιοχές για να προμηθευθεί πετρέλαιο, αέριο, στάρι, άνθρακα.

Πηγή: ΟΤ.gr

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ