21.6.2024 12:08

Μάνος Κουτουλάκης: "Νησιοκεντρική και όχι πλοιοκεντρική η συζήτηση για την ακτοπλοϊα στο Βόρειο Αιγαίο" (Video)

Στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα της πράσινης μετάβασης της ελληνικής ακτοπλοϊας, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στον «Π» ο Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής Μάνος Κουτουλάκης, με αφορμή τη συμμετοχή του στο ναυτιλιακό συνέδριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο

Ο κ. Κουτουλάκης τόνισε την ανάγκη για προσαρμογή στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα, επισημαίνοντας ότι η «πράσινη» μετάβαση δεν είναι ένας αυτοσκοπός αλλά μια αναγκαία διαδικασία που απαιτεί ρεαλιστικές προσεγγίσεις και μακροπρόθεσμες επενδύσεις. «Τα πλοία μας, ειδικά στην ακτοπλοΐα, μπορούν να λειτουργούν αξιόπλοα για πάνω από 30-40 χρόνια. Το ζήτημα είναι να καταφέρουμε αυτή τη μεγάλη μετασχηματιστική αλλαγή που γίνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο κ. Κουτουλάκης επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση και η ευρωπαϊκή ένωση έχουν δεσμεύσει πόρους για να στηρίξουν τη μετάβαση προς την πράσινη ναυτιλία. Ο θεσμικός διάλογος για την προώθηση αυτής της αλλαγής έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης επικεντρώνονται στην παροχή κινήτρων, όχι όμως μέσω απλής διανομής χρημάτων αλλά με βάση συγκεκριμένες και ρεαλιστικές συνθήκες.

Ένα από τα κύρια σημεία των δηλώσεων του κ. Κουτουλάκη ήταν η ανάγκη για μια ισορροπημένη προσέγγιση που να λαμβάνει υπόψη τόσο τις ανάγκες των πλοίων όσο και των νησιών. «Δεν πρέπει να κάνουμε πλοίο-κεντρική προσέγγιση αλλά νησίο-κεντρική. Το Βόρειο Αιγαίο έχει δείξει με ποιους τρόπους μπορεί να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες», τόνισε.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι η παράταση για την εφαρμογή της πράσινης μετάβασης έχει δοθεί και ότι αμέσως μετά θα ξεκινήσει το σύστημα εφαρμογής για το εμπόριο των ρύπων. Η ελληνική ακτοπλοΐα, όπως δήλωσε, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με όρους ρεαλισμού και σεβασμού στις πραγματικές δυνατότητες και ανάγκες του κλάδου.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ