#Ναυτιλία

Χτύπημα σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο της Αγγελικούση στη Μαύρη Θάλασσα

Την ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε το χτύπημα που δέχθηκε δεξαμενόπλοιο με ελληνική σημαία στη Μαύρη Θάλασσα, έξω από το Νοβοροσίσκ, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο ΕΡΤnews.

Το πλοίο, το οποίο ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρεία Maran Gas Maritime, συμφερόντων της Μαρίας Αγγελικούση, υπέστη υλικές ζημιές, ενώ τη στιγμή του συμβάντος ήταν άφορτο. Είχε αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό τη μεταφορά πετρελαίου, ενώ ήταν ναυλωμένο από την εταιρεία Chevron.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, στο δεξαμενόπλοιο επέβαιναν 24 ναυτικοί, εκ των οποίων οι 10 είναι Έλληνες, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους.

Τι δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας

Αναφερόμενος στο περιστατικό, ο Βασίλης Κικίλιας επιβεβαίωσε την επίθεση, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στην περιοχή προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς παρόμοια περιστατικά έχουν σημειωθεί και τους τελευταίους μήνες.

«Νωρίτερα σήμερα το πρωί είχαμε ένα χτύπημα σε πλοίο με ελληνική σημαία έξω από το Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα, δεξαμενόπλοιο το οποίο είναι με ελληνική σημαία, 24 ναυτικοί, οι 10 Έλληνες, καλά στην υγεία τους, ναυλωμένο από τη Chevron», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εξετάζεται ακόμη ο τρόπος με τον οποίο σημειώθηκε το πλήγμα, είτε από drone είτε από μικρό πύραυλο, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την προέλευσή του.

«Νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε», δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση για το ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της ελληνικής ναυτιλίας.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε τον στόλο μας», σημείωσε.

Διπλωματικές κινήσεις και αντίδραση της Ελλάδας

Ο υπουργός ανέφερε ότι έχει ήδη ενημερώσει τον Πρωθυπουργό, καθώς και τον Υπουργό Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε έντονες διαμαρτυρίες όπου απαιτείται, ακόμη και στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Θα διαμαρτυρηθούμε εντόνως και θα κάνουμε όλες αυτές τις κινήσεις και στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και όπου πρέπει, καθότι θεωρώ ότι είναι απαράδεκτη, πολύ επικίνδυνη η στοχοποίηση των πλοίων μας με ελληνική σημαία», υπογράμμισε.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα ελληνικά πλοία που είναι νόμιμα ναυλωμένα και τα πληρώματά τους δεν θα πρέπει να εμπλέκονται σε γεωπολιτικές συγκρούσεις.

Πιθανή εμπλοκή ουκρανικών drones

Ναυτιλιακές πηγές αναφέρουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι το πλοίο να επλήγη από drones που εκτοξεύθηκαν από ουκρανικές δυνάμεις, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων πίεσης που ασκούνται στην περιοχή.

Η συγκεκριμένη πρακτική, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εντάσσει πλέον τη ναυσιπλοΐα σε ένα ευρύτερο γεωστρατηγικό παιχνίδι ισορροπιών, όπου εμπορικά πλοία και πληρώματα βρίσκονται στο επίκεντρο συγκρούσεων.

Αυξανόμενα περιστατικά σε βάρος ελληνικών πλοίων

Το περιστατικό στη Μαύρη Θάλασσα έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά επιθέσεων που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια σε πλοία ελληνικών συμφερόντων.

Στο παρελθόν έχουν στοχοποιηθεί πλοία που συνδέονται με εφοπλιστές όπως οι Πέτρος Παππάς, Χάρης Βαφειάς και Γιώργος Οικονόμου, κυρίως λόγω της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

Η αύξηση τέτοιων περιστατικών προκαλεί έντονο προβληματισμό στον ναυτιλιακό κλάδο, καθώς η ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας θεωρείται κρίσιμος παράγοντας για την παγκόσμια οικονομία.

Η σημασία της ναυτιλίας για το παγκόσμιο εμπόριο

Ο Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε τη σημασία της ναυτιλίας για την παγκόσμια οικονομία, επισημαίνοντας ότι περίπου το 80% του παγκόσμιου εμπορίου πραγματοποιείται μέσω θαλάσσης.

Όπως σημείωσε, οποιαδήποτε στοχοποίηση εμπορικών πλοίων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και στο διεθνές εμπόριο, με συνέπειες που θα είναι πολλαπλάσιες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.

Ειδήσεις σήμερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ