11.7.2024 15:36

Άννα Αγγελικούση: Τιμήθηκε με το βραβείο Ευκράντη για τη συνολική της προσφορά στη Ναυτιλία

Σε μία ξεχωριστή βραδιά, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά πραγματοποιήθηκε η τελετή για την απονομή των Βραβείων Ερυκράντη που διοργανώνουν τα Ναυτικά Χρονιά με την στήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Η Άννα Αγγελικούση, ιδρύτρια του Ομίλου εταιρειών Alpha Bulkers, Pantheon Tankers και Alpha Gas σε μία από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις της, τιμήθηκε με το Βραβείο Ευκράντη 2023 για τη συνολικής της προσφοράς στη Ναυτιλία.

Με καταγωγή από τα Καρδάμυλα της Χίου η Ελληνίδα πλοιοκτήτρια αποτελεί μια από τις εξέχουσες προσωπικότητες της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας που πρωτοστατούν στις εξελίξεις της ελληνικής αλλά και διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας. Ο όμιλος στον οποίο είναι επικεφαλής διαχειρίζεται 80 συνολικά, σύγχρονα ποντοπόρα πλοία, ενώ έχει σε εξέλιξη ναυπηγικό πρόγραμμα για τη ναυπήγηση 12 επιπλέον πλοίων.

Η Άννα Αγγελικούση συνεχίζει επάξια τη λαμπρή επιχειρηματική πορεία του αείμνηστου πατέρα της, Αντώνη Αγγελικούση, ο οποίος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες εφοπλιστές της μεταπολεμικής περιόδου και έμεινε στην ιστορία χάρη στις πρωτοπόρες επιχειρηματικές του ιδέες, τις οποίες υλοποιούσε με επιτυχία. Από τα πρώτα της χρόνια στον ναυτιλιακό στίβο, εκτέθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της βιομηχανίας αλλά και τις ιδιαιτερότητες της ναυτιλιακής επιχείρησης έχοντας ως δάσκαλο τον πατέρα της.

Μέχρι και το 2001, συνδιαχειριζόταν μαζί με τον αείμνηστο αδελφό της, Ιωάννη Αγγελικούση, επίσης πρωτοπόρο Έλληνα εφοπλιστή, κοινών συμφερόντων πλοία χύδην φορτίου και δεξαμενόπλοια.

Το 2001, ίδρυσε τη δική της εταιρεία η οποία εξειδικεύεται σε μεγάλου τύπου φορτηγά πλοία. Σήμερα, η ALPHA BULKERS με 34 υπό διαχείριση πλοία και δύο Ultramaxes υπό παραγγελία στα ναυπηγεία της Cosco της Zhoushan στην Κίνα, αποτελεί πρωταγωνίστρια εταιρεία στον κλάδο της μεταφοράς χύδην ξηρών φορτίων.

Το 2012, η Άννα Αγγελικούση επεξέτεινε τις δραστηριότητες της στον τομέα των δεξαμενόπλοιων δημιουργώντας την εταιρεία Pantheon Tankers που διαχειριζόταν αρχικά 10 δεξαμενόπλοια. Πλέον, διαχειρίζεται 31 δεξαμενόπλοια, με επιπρόσθετα δύο υπό παραγγελία VLCCs στα ναυπηγεία της Dalian (DSIC) και τέσσερα LR2s στα ναυπηγεία της Cosco της Guangzhou Yangzhou στην Kίνα.

Το 2015, ο Όμιλος της Άννας Αγγελικούση εισήλθε αποφασιστικά και στη διαχείριση πλοίων τύπου LNG με την εταιρεία ALPHA GAS. Η εταιρεία σήμερα διαχειρίζεται 8 LNGCs σύγχρονης τεχνολογίας και τέσσερα υπό παραγγελία VLACs/VLGCs. Σε ό,τι αφορά τα τελευταία, δύο είναι προγραμματισμένα να κατασκευαστούν στα ναυπηγεία της Huyndai στο Ulsan και ακόμη δύο στα ναυπηγεία της Hanwha Ocean στο Okpo της Νοτίου Κορέας.

Η Άννα Αγγελικούση στηρίζει έμπρακτα την ελληνική ναυτιλία και τον Έλληνα ναυτικό, έχοντας σε μεγάλο αριθμό πλοίων της, ελληνική σημαία. Ταυτόχρονα, επιτελεί διαχρονικά σπουδαίο κοινωνικό έργο μέσω του οποίου, «αθόρυβα» και διακριτικά, ανταποκρίνεται στα καλέσματα τόσο της ελληνικής Πολιτείας όσο και στις εν γένει ανάγκες της κοινωνίας μας.

Κύριο χαρακτηριστικό της επιτυχημένης επαγγελματικής πορείας της Άννας Αγγελικούση είναι η εργατικότητα, η μεθοδικότητα, η παρακολούθηση των διεθνών ναυτιλιακών τάσεων και εξελίξεων και η συνεχής εποπτεία της πορείας του Ομίλου.

Όραμα της είναι η διατήρηση μιας υψηλών προδιαγραφών οικογενειακής επιχείρησης που πρωτοπορεί έχοντας πάντοτε ως βασικό επίκεντρο την ασφάλεια και την τήρηση των επιχειρηματικών αρχών.

Στήριγμα στην προσπάθεια υλοποίησης του οράματος της είναι οι δύο γιοί της, ο Φραγκίσκος και ο Αντώνης Κανελλάκης οι οποίοι εδώ και χρόνια συμμετέχουν καθημερινά και ενεργά στη διοίκηση του Ομίλου. Και οι δύο συμμερίζονται τις αρχές και τους στόχους της μητέρας τους και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις επενδυτικές επιλογές του Ομίλου σε πλοία σύγχρονης τεχνολογίας χωρίς περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το όραμα του Ομίλου για το μέλλον είναι να εξακολουθήσει, υπό τη διαχείριση του Φραγκίσκου και Αντώνη Κανελλάκη, να βρίσκεται στην αιχμή των ναυτιλιακών εξελίξεων συνεχίζοντας την πρωτοπόρο οικογενειακή τους παράδοση για τρίτη συνεχόμενη γενιά.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής των Βραβείων Ευκράντη αποφάσισαν να τιμήσουν την Άννα Αγγελικούση με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς αναγνωρίζοντας τη πολυσχιδή και μακρόχρονη πορεία στον χώρο του ελληνικού ναυτιλιακού επιχειρείν. Η κριτική επιτροπή υπογράμμισε τη συμβολή της Άννας Αγγελικούση στη συνέχιση της μακράς παράδοσης της οικογένειάς της στον διεθνή εφοπλιστικό στίβο, αλλά και τη σταθερή υποστήριξη της ελληνικής ναυτοσύνης και του ελληνικού νηολογίου.

Πηγή: Newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ