1.8.2022 13:13

"Άμεσος απεγκλωβισμός και ασφαλής επαναπατρισμός των Ναυτεργατών των δύο δεξαμενόπλοιων στο Ιράν"

Επιστολή της Παγχιακής Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ προς τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια, τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη, τα Πολιτικά κόμματα, τα ΜΜΕ, την ΠΝΟ και τα Ναυτεργατικά σωματεία:

Η κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Ναυτιλίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Δύο μήνες μετά την ένοπλη κατάληψη στα στενά του Ορμούζ, συνεχίζεται η ομηρία των Ναυτεργατών από τα «Σώματα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» του Ιράν, των δύο Ελληνικών δεξαμενοπλοίων, του «Delta Poseidon» της Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και του «Prudent Warrior» της Polembros Shipping Ltd, του Σπύρου Πολέμη τα οποία παραμένουν στο αγκυροβόλιο του ιρανικού λιμανιού Bandar Abbas με συνολικό πλήρωμα 49 Ναυτεργατών εκ των οποίων 10 Έλληνες, ένας Κύπριος και 38 Φιλιππινέζοι

Παρά τις κραυγές αγωνίας των Ναυτεργατών και των οικογενειών τους, δεν υπάρχει καμία επίσημη διαβεβαίωση από πλευράς κυβέρνησης, υπουργείου ναυτιλίας για την εξέλιξη της κατάσταση και τον ασφαλή επαναπατρισμό των Ναυτεργατών.

Η ένοπλη κατάληψη των δύο πλοίων συνδέεται με την κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου, που μετέφερε το με σημαία Ιράν δεξαμενόπλοιο «LANA», το οποίο ως «PEGAS» ήταν αρχικά ρωσικών συμφερόντων (με σημαία Ρωσίας) μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και είχε καταπλεύσει στο αγκυροβόλιο της Καρύστου λόγω μηχανικής βλάβης τον περασμένο Απρίλιο. 

Στην συνέχεια το πλοίο, κατασχέθηκε από τις Ελληνικές Αρχές κατ’ εντολή των ΗΠΑ λόγω των κυρώσεων, που έχουν επιβληθεί σε Ρωσία & Ιράν ενώ το πλοίο βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή της Καρύστου.

Έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση συνολικά για αυτή την κατάσταση, που συνεχίζει να θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ζωή των Nαυτεργατών.

Ενώνουμε την φωνή μας, με τα Ναυτεργατικά Σωματεία και Επαναλαμβάνουμε την θέσης μας, η κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Ναυτιλίας, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, για τον άμεσο απεγκλωβισμό των Ναυτεργατών των δύο δεξαμενοπλοίων και τον ασφαλή επαναπατρισμό τους.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ