10.1.2022 14:36

Ζώα συντροφιάς: Αυτές είναι οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών τους

Σύμφωνα με το ν.4830 αρ.9 (ΦΕΚ169/Α/2021), κάθε ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς υποχρεούται:

1) Να στειρώσει το ζώο εφόσον είναι σκύλος ή γάτα εντός 6 μηνών από την απόκτησή του εφόσον είναι άνω του ενός έτους. Σε περίπτωση κάτω του ενός έτους η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι πρώτους μήνες από την συμπλήρωση του ενός έτους. Σε περίπτωση που δεν στειρώσει το ζώο ή δεν αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού στο εργαστήριο φύλαξης και Ανάλυσης γενετικού υλικού επιβάλλεται πρόστιμο του άρθρου 35 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στην στείρωση ή στην αποστολή δείγματος γενετικού υλικού.

2) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του εντός 2 μηνών από την γέννηση του.

3) Να τηρεί τις προθεσμίες για την ενημέρωση του ΕΜΖΣ όποτε υπάρχει ανάγκη καταχώρησης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του.

4) Να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του και την κτηνιατρική του εξέταση η οποία αποδεικνύεται από το ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του ζώου.

5) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου, να μεριμνά για την περίθαλψη του, για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος του, την κάλυψη των ελάχιστων αναγκών του, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού, καθαρού και κατάλληλου καταλύματος.

6) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου εάν πρόκειται να ταξιδέψει στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωση του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.

7) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του . Σε περίπτωση που επιθυμεί να το αποχωριστεί και εφόσον δεν έχει βρεθεί νέος ιδιοκτήτης υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεση του στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου του τόπου του προκειμένου με μέριμνα του δήμου να αναρτηθεί προς Υιοθεσία στην Πανελλήνια πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων ζώων για διάστημα 2 μηνών . Αν δεν βρεθεί ιδιοκτήτης το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου με την υπογραφή της σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή 300 ευρώ για τον σκύλο και 100 ευρώ για την γάτα. Ο ιδιοκτήτης που αποχωρίζεται ζώο συντροφιάς και το παραδίδει στον δήμο στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα 3 ετών.

8) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος.

9) Ο ιδιοκτήτης ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά που προκαλείται από το ζώο.

10) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό και με λουρί, να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα να μην εξέρχεται ελεύθερα από τον χώρο της ιδιοκτησίας και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών. Επίσης να μην μένει δεμένος πάνω από 2 ώρες, εφόσον διαμένει μόνιμα στην αυλή να του παρέχεται κατάλυμα για ανάπαυση. Ο ιδιοκτήτης γάτας να μεριμνά να μη διαβιεί σε κλουβί.

11) Να μην αφαιρεί το μέσο ηλεκτρονικής σήμανσης χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα.

12) Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου κατά την διάρκεια του κυνηγιού ή σε άλλη μετακίνηση του υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του. Αν δεν έχει σημανθεί ο σκύλος που χρησιμοποιείται για κυνήγι αφαιρείται για 2 έτη η άδεια κυνηγού και οριστικά αν το εγκαταλείψει.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ