7.9.2016 14:49

Ζητούμενο η ασφάλεια των πολιτών

- Ο ΔΗΜΟΣ ΑΦΗΝΕΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ

Σε μετωπική  σύγκρουση με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εισέρχεται ο Δήμος Χίου αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για την αδράνεια που παρουσιάζεται στην ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης του νησιού και την απώλεια του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων, ως αποτέλεσμα των δεκάδων κρουσμάτων παραβατικότητας που παρουσιάζονται.

Ο Δήμος Χίου αντικρούει τις όποιες ευθύνες κατευθύνονται προς την Δημοτική Αρχή και παρεμβαίνει ανοικτά στο θέμα, δείχνοντας ως υπαίτιο για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον υπουργό, που όπως εξηγεί ο Μαν. Βουρνούς, «έχουν αφήσει τον τόπο στον αέρα από την έλλειψη παρεμβάσεων».

 

Η ανησυχία και η ανεπάρκεια

Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με ομάδες πολιτών να συγκροτούνται για την περιφρούρηση σπιτιών και ιδιοκτησιών τόσο στο Χαλκειός και στα γύρω χωριά, όσο και μέσα στην πόλη και κυρίως στην συνοικία του Κάστρου, η πολιτική της Δημοτικής Αρχής είναι να διατηρεί αποστάσεις από τέτοιες πρακτικές που ούτως ή άλλως δεν αποτελούν σύμφωνα με τον Μαν. Βουρνού υποχρεώσεις τοπικές, αλλά έρχονται ως αποτέλεσμα της ανασφάλειας που προκαλεί η αδυναμία του παραπάνω υπουργείου να προκαλέσει άμεσες εξελίξεις. «Οι πολίτες δεν αποδέχονται τα κενά από όπου κι αν προκαλούνται. Στην προκειμένη φάση και για το αίσθημα ανασφάλειας που κυριαρχεί, η ευθύνη ανήκει στο υπουργείο και στον υπουργό κ. Τόσκα γιατί ενώ γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, δεν το κάνουν, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε συνθήκες πρωτόγνωρες για την δημόσια ασφάλεια», υπογραμμίζει ο δήμαρχος.

 

Πίεση της πίεσης αλλά....

Και μπορεί ο ρόλος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να τίθεται σε αμφισβήτηση γεγονός παραμένει ότι σύσσωμη η κοινωνία βρίσκεται συνεχώς υπό νέα δεδομένα που οδηγούν σε πρωτοβουλίες που δεν βρίσκουν σύμφωνη τη Δημοτική Αρχή. «Χρειάζεται σχέδιο και πρέπει να προκύψει από τα αρμόδια υπουργεία. Φέρουμε βάρος και υποχρεώσεις αναφορικά με το μεταναστευτικό δυσανάλογο με τις δυνάμεις μας», επιμένουν από τον Δήμο να τονίζουν, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που υπογραμμίζουν ότι οι τοπικές ηγεσίες και κυρίως η Δημοτική Αρχή δεν έβαλε έγκαιρα «κόκκινες γραμμές» είτε στη λειτουργία της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε., είτε στις άλλες Μ.Κ.Ο. που συνεχίζουν ακάθεκτες την λειτουργία τους με αποτέλεσμα ο όποιος σχεδιασμός να φαντάζει δύσκολα εφαρμόσιμος.

Το θέμα πάντως της ανάληψης ευθυνών από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν θα μείνει εδώ, καθώς διαβήματα και τηλεφωνικές επικοινωνίες έχουν γίνει αρκετές μέχρι τώρα, χωρίς όμως αποτέλεσμα, δείγμα ίσως του λάθος μείγματος πολιτικής που ακολουθείται. Το τι θα πράξει πάντως το υπουργείο είναι σε άμεση συνάρτηση και με το πως αντιλαμβάνεται τις τοπικές συνθήκες. Πράγμα δύσκολα αντιληπτό αν συνυπολογίσουμε τα μέχρι σήμερα δεδομένα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ