8.8.2014 10:50

Ζήτημα νομιμότητας στο παρά πέντε

«Παράνομη η απασχόληση των υπαλλήλων μετά τις 22:30 του Σαββάτου» λέει ο επόπτης εργασίας

80% προσαύξηση του ημερομισθίου των υπαλλήλων και πρόστιμα έως 3.000 ευρώ για τους παραβάτες

Εκ νέου αντιμέτωπο με τα ψιλά γράμματα της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των καταστημάτων έρχεται κι αυτή τη φορά το εγχείρημα του Εμπορικού Συλλόγου να τονώσει την τοπική αγορά εκτός των στενών ωραρίων λειτουργίας.

Η ανεπάρκεια του νόμου αλλά και το γεγονός ότι Εμποροϋπάλληλοι και Επιθεώρηση Εργασίας θέτουν σκληρές προϋποθέσεις για την εκτός ωραρίων δραστηριοποίηση της αγοράς φέρνει άπαντες προ τετελεσμένων και στερεί από εμπόρους και καταναλωτικό κοινό αυτό που σε γειτονικά νησιά όπως η Σάμος και η Λέσβος φαντάζει απόλυτα λογικό μεσούσης πάντα της καλοκαιρινής περιόδου.

Προσαύξηση και πρόστιμα

Κι ενώ όλα ήταν έτοιμα για το βράδυ του Σαββάτου όπου ανακοινώθηκε η λειτουργία των καταστημάτων από τις 19:00 έως και τα μεσάνυχτα υπό τον τίτλο «Γιορτή αγοράς», μία ανοιχτή επιστολή της Επιθεώρησης Εργασίας έφερε τα πάνω κάτω.

Μέσα σε αυτή ο επόπτης εργασίας Δ. Φραγκομίχαλος εκτός των άλλων σημείωνε ότι η παρουσία υπαλλήλων σε καταστήματα απαγορεύεται από τις 22:30 κι έπειτα.

Σύμφωνα με τον ίδιο για να απασχοληθεί κάποιος υπάλληλος από τη συγκεκριμένη ώρα και μετά θα πρέπει να συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις:

1) Της επείγουσας εργασίας

2) των παραμονών των εξαιρέσιμων εορτών,

3) και των μετακομίσεων, εκφορτώσεων και παραλαβής εμπορευμάτων.

Με αυτό το δεδομένο ίδιος μιλώντας στον «π» ξεκαθάρισε ότι μετά τις 22:30 του Σαββάτου κι επειδή δεν συντρέχει κανένας από τους παραπάνω λόγους η απασχόληση υπαλλήλων θεωρείται παράνομη.

Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Φραγκομίχαλο αν διαπιστωθεί ότι αυτό το χρονικό διάστημα απασχολείται υπάλληλος τότε επιβάλλεται 80% προσαύξηση στο ημερομίσθιο του εργαζόμενου και πρόστιμο που ξεκινάει από 3.000 ευρώ και άνω.

«Συνεχίζουμε σύμφωνα με το πρόγραμμα»

Για κωμικοτραγικές καταστάσεις έκανε λόγο μιλώντας στον «π» ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φρ. Σέργης τονίζοντας ότι αυτό το ενδεχόμενο ουδέποτε είχε επισημανθεί κατά την ενημέρωση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών από τα μέλη του Συλλόγου.

«Πριν ξεκινήσουμε να ανακοινώνουμε το οτιδήποτε είχαμε ενημερώσεις τους πάντες. Ακόμα και την Επιθεώρηση Εργασίας. Μας υπέδειξαν ποιες ήταν οι κινήσεις που έπρεπε να κάνουμε για να είμαστε καθόλα νόμιμοι και τα ακολουθήσαμε κατά γράμμα. Είναι αδιανόητο να θέλεις να πας ένα βήμα παρακάτω και να δέχεσαι συνεχώς τρικλοποδιές.

Ο σχεδιασμός παρόλα αυτά δεν αλλάζει. Εμείς θα κατέβουμε στα  καταστήματά μας και θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Να μην ξεχνάμε επίσης ότι το 70% των καταστημάτων είναι αυτοαπασχολούμενοι. Όσοι έχουν εργαζόμενους θα πρέπει να προσαρμοστούν στα δεδομένα», σημείωσε ο κ. Σέργης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ