20.11.2014 10:52

«Ζήτημα ανάγκης κι όχι πολιτικής βούλησης» [ΒΙΝΤΕΟ]

5ΜΗΝΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΠΡΟΩΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Ο ΔΗΜΟΣ

Σε συμφωνία για το μέλλον της αποκομιδής των σκουπιδιών το επόμενο διάστημα προχώρησε ο Δήμος Χίου με τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Καθαριότητας προκειμένου από τον Ιανουάριο μερικά από τα δρομολόγια να εκχωρηθούν σε ιδιωτικά συνεργεία.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης του αντιδημάρχου Kαθαριότητας, Γ. Μπελέγρη, με τους εργαζόμενους έγινε σαφές ότι η Υπηρεσία είναι αδύνατο να λειτουργήσει με το υπάρχον προσωπικό, καθώς ο αριθμός των εργαζομένων δεν αρκεί ούτε για τις βασικές δραστηριότητες της.

Τα στοιχεία

Στην απόφαση του Δήμου συνηγορούν και οι αριθμοί, καθώς, όπως έγινε γνωστό, η Υπηρεσία μένει από σήμερα με μόλις 33 εργάτες ως πλήρωμα απορριμματοφόρων, 20 οδηγούς οχημάτων καθώς και 6 οδοκαθαριστές.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε σε χρήση 17 οχήματα που εξυπηρετούν το νησί με δύο άτομα πλήρωμα κι έναν οδηγό. Άρα, ενώ χρειαζόμαστε 34 εργαζομένους, έχουμε 33 με αποτέλεσμα το ένα όχημα να μη μπορεί να κυκλοφορήσει. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και ο μειούμενος αριθμός των μόνιμων οδοκαθαριστών που φθάνουν τους 6. Από αυτούς μερικοί συνταξιοδοτούνται ενώ άλλοι έχουν άδεια. Όσοι οδοκαθαριστές απομείνουν θα τους μεταφέρουμε στα πληρώματα των οχημάτων για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η αποκομιδή των σκουπιδιών. Αυτό σημαίνει ότι από το Σαββατοκύριακο ακόμα και βασικά σημεία της πόλης όπως η Απλωταριά, η Βενιζέλου και η Ροδοκανάκη θα μείνουν ακάλυπτα», ανέφερε στον «π» ο κ. Μπελέγρης.

Η σύμβαση

Στην πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι η παραχώρηση τμήματος της αποκομιδής σε ιδιωτικά συνεργεία από την αρχή του χρόνου μέχρι και το τέλος Μαΐου, δηλαδή για το χρονικό διάστημα όπου η Υπηρεσία θα μείνει ακάλυπτη από συμβασιούχους υπαλλήλους.

Η σύμβαση θα είναι πεντάμηνης διάρκειας και θα προβλέπει την ενοικίαση απορριμματοφόρων αλλά και την παραχώρηση εργαζομένων από ιδιώτη εργολάβο, ο οποίος θα αναλάβει συγκεκριμένα δρομολόγια, πιθανά πέντε στον αριθμό.

Στο διαγωνισμό δεν θα τίθεται ζήτημα εντοπιότητας της αναδόχου εταιρίας, ώστε σε αυτόν να μπορούν να λάβουν μέρος κι εταιρίες από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Σε ότι αφορά στη σχετική δαπάνη η Υπηρεσία έχει προβλέψει σχετικό κονδύλι για τον προϋπολογισμό του 2015 που ανέρχεται σε περίπου 150.000 ευρώ σύμφωνα με τι πρώτες εκτιμήσεις. Το τελικό ποσό θα καταδειχθεί μέσα από μελέτη της Υπηρεσίας Καθαριότητας, η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

«Όλα αυτά γίνονται επειδή ο σχεδιασμός της προηγούμενης δημοτικής αρχής ήταν τέτοιος που αποδεκάτισε την Υπηρεσία. Αντί για 30 8μηνίτες επέλεξε να προσλάβει 50 5μηνίτες με αποτέλεσμα από αύριο (σ.σ. σήμερα Πέμπτη) η Υπηρεσία να ξεμείνει από προσωπικό», κατέληξε ο ίδιος.

 

Αρνητικός ο Σύλλογος ΟΤΑ Χίου

«ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΔΗΣΕΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΚΧΩΡΗΣΕΙ» ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΓ. ΓΚΙΟΥΒΕΤΣΗ ΤΟΝ Μ. ΒΟΥΡΝΟΥ

Στον αντίποδα αδιάλλακτη παραμένει η στάση του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Χίου με την πρόεδρό του Αγγελική Γκιουβέτση να διατυπώνει μέσω του «π» την ανησυχία της για τις συνεχείς εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων του Δημοσίου σε ιδιωτικές εταιρίες.

«Τόσο η Ομοσπονδία μας όσο και ο τοπικός Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου είναι αντίθετοι με οποιαδήποτε μορφή παραχώρησης τμήματος της καθαριότητας σε ιδιώτες. Οι εργαζόμενοι ζητούν ένα ισχυρό Δήμο, που θα μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους δημότες.

Εμείς αυτό το οποίο προτείνουμε στο δήμαρχο είναι να ζητήσει μέσα από τα συλλογικά του όργανα, δηλαδή την Περιφερειακή και την Κεντρική Ένωση Δήμων, να αλλάξει αυτός ο νόμος που απαγορεύει τις προσλήψεις μέχρι το 2016, ώστε να μπορέσουν να προσληφθούν εργαζόμενοι που εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ