11.10.2013 15:39

Υποτροφία… στον ρατσισμό

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΝΗΠΙΩΝ ΣΤΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ ΑΠΟ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ… ΑΛΒΑΝΟΙ

«Μπορεί να έχουμε έρθει όλοι με διαφορετικά καράβια, αλλά είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα τώρα», έλεγε ο Martin Luther King, προσπαθώντας να ενώσει στην Αμερική, τους λευκούς με τους μαύρους. Από ότι φαίνεται, όμως,  στα Καρδάμυλα αυτή η βάρκα δεν έχει πιάσει ακόμη λιμάνι για πολλούς που θεωρούν πως σε άλλη είναι οι Έλληνες- και δη Καρδαμυλίτες- και σε άλλη οι… Αλβανοί.

Πώς να εξηγήσει κανείς αλλιώς ότι στην πολιπολιτισμική κοινωνία των Καρδαμύλων το 2013, ο ρατσισμός εισβάλει στο σχολείο και μάλιστα στο Νηπιαγωγείο τραυματίζοντας και πληγώνοντας τρυφερές ψυχές;

Έμειναν εκτός

Αφορμή για το περιστατικό ήταν η δωρεά των Κινέζικων ναυπηγείων Guangzhou μέσω του Συλλόγου Αποφοίτων Λιβανείου Γυμνασίου, στα παιδιά του νηπιαγωγείου. Τα κινέζικα ναυπηγεία διαθέτουν 30.000 ευρώ τον χρόνο για ασφάλεια σπουδών στα παιδιά μέχρι τα 18 τους χρόνια. Από την υποτροφία, με κριτήρια που είναι γνωστά μόνο στα μέλη της επιτροπής του Λιβανείου και που εκ του αποτελέσματος κρίνονται ρατσιστικά, από όλα τα παιδιά του Νηπιαγωγείου, αποκλείστηκαν τα τρία «Αλβανάκια». Μάλιστα ο αποκλεισμός των παιδιών έγινε κάτι παραπάνω από αισθητός και σε δημόσιο χώρο κατά τη διάρκεια της τελετής των αποφοίτων  του Λιβανείου.

Η επιστολή

Η Ρ. Ντεμάι, μητέρα ενός από τα παιδιά που αποκλείστηκαν με επιστολή της που κοινοποιεί στο υπουργείο Παιδείας, Οικονομικών, στα κόμματα, στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Ένωση Εφοπλιστών και στους δωρητές, διαμαρτύρεται  «για την απαξίωση την αδιαφορία και τον ρατσισμό ορισμένων ανθρώπων», ξεχωρίζοντας τους από τους υπόλοιπους Καρδαμυλίοτες για τους οποίους σημειώνει ότι τους παρείχαν «στέγη, δουλειά φιλία και ελπίδα».

 «Δεν ξέρω αν οι κινέζοι επιχειρηματίες που διαθέτουν τα χρήματα και οι έλληνες εκπρόσωποι τους γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο μοιράζονται και τι πικρία προκάλεσαν στις οικογένειες μας. Σίγουρα είναι δικά τους και μπορούν να τα διαθέσουν όπως θέλουν. Γιατί όμως γι αυτήν την επίδειξη ρατσισμού σε μια δημοκρατική χώρα, έπρεπε να χρησιμοποιηθεί το βήμα του Λιβανείου Γυμνασίου χωρίς το οποίο, όπως μάθαμε, δε θα υπήρχε ναυτιλία στα Καρδάμυλα; Ο γιος μου προετοιμάζεται για τη σχολή μηχανικών Ε.Ν. Δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ένα ελληνικό δημόσιο σχολείο για να πληγωθιού  αθώα παιδιά» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της η μητέρα που εκτός από το νήπιο γέννησε και μεγαλώνει στα Καρδάμυλα,δίνοντας τους ελληνική ιθαγένεια,  άλλα δυο παιδιά.

Δεν χρησιμοποιείς ένα σχολείο για να κάνεις διακρίσεις

Τη μητέρα υποστηρίζει και η νονά του παιδιού, η Χρ. Παπαζή σημειώνοντας πως το θέμα δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο παιδί άλλα όλα τα παιδιά που αποκλείονται για ρατσιστικούς λόγους. «Είναι άγνωστα τα κριτήρια της επιτροπής. Δεν είναι καν η εντοπιότητα γιατί δόθηκαν χρήματα και σε παιδάκια από τη Λαγκάδα και στρατιωτικών. Κι αν θέλεις να κάνεις τέτοιες διακρίσεις μπορείς να τις κάνεις, χωρίς όμως να χρησιμοποιήσεις έναν δημόσιο χώρο και μάλιστα ένα σχολείο! Υπάρχουν πολλοί Καρδαμυλίτες που αποδοκιμάζουν αυτές τις συμπεριφορές και εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους ανοικτά. Δεν είναι τα χρήματα. Είναι η αδικία και η διάκριση που βίωσαν αυτά τα παιδιά και κάθε παιδί που βρίσκεται ή θα βρεθεί στη θέση τους».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ