8.12.2014 11:00

Υποχρεωτική η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων και οι υπερωρίες σε όποιους δουλέψουν Κυριακές

ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΖΗΤΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Το δώρο Χριστουγέννων είναι υποχρεωτικό και πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου ανακοινώνει προς πάσα κατεύθυνση το Εργατικό Κέντρο Χίου, με ανακοίνωση του καλώντας την επιθεώρηση εργασίας και το ΙΚΑ να ξεκινήσουν τους ελέγχους.

Στην ίδια ανακοίνωση ενημερώνει τους εργαζόμενους που θα κληθούν να δουλέψουν Κυριακές 14&21 Δεκεμβρίου ότι για τους συγκεκριμένες υπερωρίες προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία:


Το προσωπικό που θα απασχοληθεί νόμιμα κατά την Κυριακή, αμείβεται με το νόμιμο ημερομίσθιο ή το 1/25 του μισθού προσαυξημένο με 75% στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο.    
 Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν την Κυριακή οφείλουν: Α) Σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί επί του νομίμου ημερομισθίου τους. Επιπλέον οφείλουν να χορηγήσουν αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό) σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας. Β) σε όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό οφείλουν προσαύξηση 75% του νομίμου μισθού τους και αναπληρωματική ανάπαυση, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις που υπάγονται τους διατάξεις περί υποχρεωτικής ανάπαυσης την Κυριακή και τις ημέρες αργίας είτε για επιχειρήσεις που δεν υπάγονται τους διατάξεις αυτές.

Ζήτημα καταβολής και του 1/25 του μηνιαίου γεννάται μόνο αν δεν χορηγηθεί συμπληρωματική μέρα ανάπαυσης.
Σε ορισμένες επιχειρήσεις, που ορίζονται από το νόμο, επιτρέπεται η εργασία κατά την Κυριακή. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να δοθεί αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης στον εργαζόμενο μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Προϋπόθεση για να χορηγηθεί ολόκληρη ημέρα αναπληρωματικής αργίας είναι να εργασθεί κατά την Κυριακή άνω των 5 ωρών. Σε περίπτωση που απασχοληθεί λιγότερο από 5 ώρες χορηγούνται αντίστοιχες ώρες ανάπαυσης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ