19.1.2015 18:34

Υποβλήθηκε η πρόταση στο Πράσινο Ταμείο

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΜΑΛΑΔΙΚΟ

Υποβλήθηκε την Παρασκευή στο Πράσινο Ταμείο η πρόταση του Δήμου Χίου για  την απόκτηση ενός διατηρητέου ακινήτου. 

Ο Δήμος Χίου, προκειμένου να επιλέξει ακίνητο για την υποβολή πρότασης στην ανωτέρω αναφερόμενη πρόσκληση, προέβη σε διαδικασίες δημοσιότητας, με δημοσίευση ανοιχτής πρόσκλησης στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Η αξιολόγηση

Η Επιτροπή που αποτελούνταν από τον δήμαρχο Μ. Βουρνού, τον αντιδήμαρχο Στρ. Γδύση τον Π. Λαμπρινούδη, τον Μ. Σκούφαλο και τη Δ. Τσαρδάκα αξιολόγησε τις προτάσεις που υποβλήθηκαν και κατέληξε στην επιλογή του ακινήτου ιδιοκτησίας της εταιρείας SUNNYLAND A.E. επί της οδού Μ. Λιβανού 48-50, εκτιμώντας την ιστορική του αξία, τη λειτουργικότητα των κτιριακών υποδομών του, την προσβασιμότητα του και τη θέση του γενικά εντός του αστικού ιστού της πόλης και τις εκτιμώμενες δαπάνες επισκευής και αποκατάστασης του. 

Το κτίριο παρουσιάζει ιδιαίτερη ιστορικότητα και είναι γνωστό ως οικία Δαμαλά. Η συγκεκριμένη οικία οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στον Κάτω Γιαλό της Χίου. Υπήρξε η τελευταία ιδιοκτησία μιας διακεκριμένης οικογένειας, ανάμεσα στα μέλη της οποίας διακρίθηκαν έμποροι και εφοπλιστές, ένας Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, ένας Βοεβόδας Μυκόνου, ένας Δήμαρχος Ερμουπόλεως, ένας συναγωνιστής του Φαβιέρου, ένας Μεγάλος Ευεργέτης της Σχολής της Χίου και ο Αριστείδης - Ιάκωβος Δαμαλάς, σύζυγος της τραγωδού Σάρας Μπερνάρ.

Το ακίνητο είναι διώροφο κτίριο με οικόπεδο. Το  οικόπεδο, εντός του οποίου υφίσταται το διατηρητέο κτίριο,  έχει επιφάνεια 421,50 τμ, εμβαδόν ισογείου 198,15τμ, εμβαδόν ορόφου 186,62τμ δηλαδή συνολική δομημένη επιφάνεια 384,77τμ.

Η χρηματοδότηση

Σε περίπτωση που εγκριθεί η εν λόγω πρόταση από το Πράσινο Ταμείο, ο Δήμος Χίου θα χρηματοδοτηθεί (από το Πράσινο Ταμείο) για την  αγορά που θα ανέλθει στο ποσό των 403.000 ευρώ, όση είναι η αντικειμενική του αξία και όπως εκτιμήθηκε από πιστοποιημένο εκτιμητή ακινήτων. Υπολογίστηκε το κόστος αποκατάστασης του σε 400.000 ευρώ και η χρηματοδότηση της θα γίνει με αναζήτηση άλλου Εθνικού ή Κοινοτικού Προγράμματος.

Η αξιοποίηση

Η προβλεπόμενη χρήση του ακινήτου είναι για στέγαση υπηρεσιών του Δήμου Χίου, που σήμερα στεγάζονται σε κτίρια ιδιοκτησίας του στο κέντρο της πόλης που προορίζονται για άλλες χρήσεις ή για εμπορική αξιοποίηση και ως εκ τούτου είναι ακατάλληλα για την στέγαση υπηρεσιών και υπαλλήλων. Επιπλέον, στις υποχρεώσεις του Δήμου Χίου περιλαμβάνεται η εξεύρεση στέγης για την στέγαση κοινωνικών υποδομών, στις οποίες συμμετέχει σαν εταίρος ή έχει εκτιμηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ότι μπορούν να προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό έργο για τους δημότες της Χίου.

Κυρίως, όμως, η διάσωση και ανάδειξη ενός διατηρητέου κτιρίου στον αστικό ιστό της πόλης της Χίου και ιδιαίτερα σε περιοχή που υπάρχουν αρκετά διατηρητέα κτίρια και τα περισσότερα από αυτά έχουν αποκατασταθεί, είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Νομό Χίου. Αυτό αποτελεί και το μεγάλο όφελος για τον Δήμο και το βασικό κριτήριο της επιλογής του Δημοτικού Συμβουλίου να υποβά

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ