26.5.2012 12:52

Υποβαθμισμένη η υποδομή του Αιματολογικού Τμήματος

Η ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ Ι. ΧΑΛΛΙΩΡΗ ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ

 
«Η κτιριακή και λειτουργική υποδομή του Αιματολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου είναι υποβαθμισμένη και σε  άθλια κατάσταση. Ελπίζουμε να μεταφερθούμε στη νέα πτέρυγα, αν και αυτό δεν θα λύσει τίποτα λειτουργικά, αν δεν διορισθεί και  δεύτερος γιατρός αιματολόγος»,υποστηρίζει η υπεύθυνη του Αιματολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου, αιματολόγος γιατρός Ι. Χαλλιωρή. Αντίθετα, «η κάλυψη των αναγκών αιμοδοσίας του Νοσοκομείου είναι σε πολύ καλό επίπεδο αυτή την περίοδο, γεγονός που οφείλεται στην ικανοποιητική διάθεση από τους Χιώτες εθελοντές και στις προσπάθειες των εργαζομένων του Τμήματος».
Τις ανάγκες του Νοσοκομείου καλύπτουν μόνο ένας αιματολόγος, τρεις νοσηλεύτριες και τρεις τεχνολόγοι νοσηλευτές, υποδομή που δεν επιτρέπει να υπάρχει πρωινή – απογευματινή βάρδια αιμοληψιών με μορφή ραντεβού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν «απρόβλεπτες μικρές καθυστερήσεις», όπως τις αποκαλεί, και να απουσιάζουν εντελώς οι εξωτερικές αιμοληψίες.
 
Η σωτηρία
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι ανάγκες της Χίου καλύπτονται μόνο σε ποσοστό 35%, αλλά η Ι. Χαλλιωρή εξηγεί ότι στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερο και καλύπτει περισσότερο από το 50%, επίπεδο που θεωρείται πολύ υψηλό και επαρκές.
«Έχουμε καταφέρει να εισάγουμε μόνο 35 – 40 μονάδες ετησίως. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε πλεόνασμα που να μας δίνει ακόμη και τη δυνατότητα εξαγωγής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε έλλειμμα. Τα φαινόμενα ανεπάρκειας είναι εποχιακά κα δημιουργούντα από αστάθμητους παράγοντες. Οι πολίτες της Χίου έχουν αιμοδοτική συνείδηση, δραστηριοποιούνται 25 σύλλογοι που διαθέτουν Τράπεζες Αιμοδοσίας, οι  αιμοδότες είναι πολλοί, αλλά υπάρχουν και άλλοι που δεν είναι καταγραμμένοι, επειδή δίνουν αίμα για ασθενείς εκτός Χίου.»
Οι ανάγκες μας θα καλυπτόταν πλήρως αν είχαμε 1.500 εθελοντές, που θα έδιναν αίμα 2-4 φορές το χρόνο. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ