22.6.2015 10:01

Υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις με επιφύλαξη

Με υποβολή επιφυλάξεων και με προειδοποίηση για «μπαράζ» προσφυγών καταθέτουν τις φορολογικές τους δηλώσεις οι δικαστικοί λειτουργοί, προκειμένου να υλοποιηθεί το αφορολόγητο των αποδοχών τους κατά 25% όπως ισχύει για τους βουλευτές.

Μέχρι τώρα, οι αρμόδιες ΔΟΥ δεν έχουν εφαρμόσει την απόφαση του «Μισθοδικείου» που πριν από ενάμιση χρόνο δέχθηκε ότι λόγω της συνταγματικής ισοτιμίας των εξουσιών (νομοθετικής, εκτελεστικής, δικαστικής) πρέπει και οι δικαστές να έχουν 25% αφορολόγητο στις αποδοχές τους. Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων υποδεικνύει στους δικαστικούς λειτουργούς να υποβάλουν επιφύλαξη για τη φορολόγηση όχι μόνο του 25%, αλλά και για την επιβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στην τελευταία δόση αναδρομικών που εισέπραξαν στο 2014 (από διαφορές αποδοχών που προέκυψαν το 2007 συγκριτικά με εκείνες του προέδρου Ανεξάρτητης Αρχής). αυτοτελώς Κατά την ΕΔΕ, τα αναδρομικά αυτά φορολογούνται αυτοτελώς (όχι αθροιζόμενα) με συντελεστή 25%, χωρίς καμία άλλη κράτηση, επισημαίνοντας ότι η παροχή αυτή χορηγήθηκε στους δικαστικούς λειτουργούς έναντι της παραίτησής τους από κάθε άλλη αξίωση για βελτίωση των αποδοχών την 5ετία 2003-2007. Επίσης δεν μπορεί να επιβληθεί έκτακτη εισφορά, αφού το εισόδημα αυτό ανάγεται σε προγενέστερο χρονικό διάστημα, όταν ακόμα δεν είχε θεσπιστεί εισφορά αλληλεγγύης. Αν οι επιφυλάξεις δεν γίνουν δεκτές από τις ΔΟΥ, η ΕΔΕ σημειώνει ότι μπορούν να ασκηθούν ενδικοφανείς προσφυγές στην αρμόδια επιτροπή του υπ. Οικονομικών και σε περίπτωση απόρριψής τους να ακολουθήσουν φορολογικές προσφυγές στα Διοικητικά Πρωτοδικεία, ώστε να αναγνωριστεί η φοροαπαλλαγή από το 25% (για τις αποδοχές) και από την εισφορά αλληλεγγύης (για τα αναδρομικά). Στην περίπτωση αυτή, βέβαια, τα διοικητικά δικαστήρια θα κατακλυστούν από νέο «κύμα» φορολογικών αγωγών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ