15.2.2016 10:36

Υπό την απειλή διακοπής εργασιών η ράμπα στο λιμάνι

Η ΑΝΟΙΚΤΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΕΦΤΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΧΙΟΥ

Διαστάσεις ανοικτής διαμάχης με την εμπλοκή μάλιστα της Εισαγγελικής Αρχής Χίου προσλαμβάνουν τα έργα στο λιμάνι, με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Μ. Μπελέγρη και την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χίου Ο. Βάση να επιδίδονται σε αντιπαράθεση με προσωπικά χαρακτηριστικά.

Το πρωτοσέλιδο του «π» που αποκάλυπτε την κόντρα μεταξύ των δύο υπηρεσιών, αναζωπύρωσε και πάλι τη φωτιά, με αποτέλεσμα η Όλγα Βάση να ζητήσει με έγγραφό της, που δημοσιοποίησε και στην Εισαγγελία Χίου, την εκ νέου διακοπή των εργασιών με την αιτιολογία ότι το Λιμενικό Ταμείο δεν έλαβε άδεια από την υπηρεσία της προκειμένου να εκτελέσει το έργο της ανακατασκευής της ράμπας πρόσδεσης των πλοίων.

Κι ενώ κανείς θα περίμενε ότι η Εισαγγελία θα δώσει λύση, η απάντησή της περιέπλεξε περισσότερο τα πράγματα. Η φράση «κάντε ότι προβλέπει η νομοθεσία» είχε διττή ερμηνεία. Έτσι η Αρχαιολογία ερμήνευσε ότι η αρχαιολογική νομοθεσία όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα είναι πάνω από όλα, ενώ το Λιμενικό Ταμείο επέμεινε στην αρχική του θέση ότι το έργο μπορεί να γίνει μόνο με έγκριση από τον Γ.Γ. του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (που έχει ληφθεί), εφόσον ο προϋπολογισμός του είναι κάτω των 100.000 ευρώ κι εφόσον δεν αλλάζουν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του χώρου.

Σύμφωνα με την κ. Βάση αν και στην παρούσα φάση δεν σταματήσουν οι εργασίες, τότε θα προχωρήσει στην κλήση της Εισαγγελίας προκειμένου να παρέμβει με σκοπό τη διακοπή εργασιών μέχρι το Λιμενικό Ταμείο να ζητήσει εγγράφως άδεια από την Εφορία Αρχαιοτήτων.

Παρότι πάντως η ίδια έλαβε ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Χίου για τα έργα, τόνισε ότι δεν καλύπτεται υπηρεσιακά και εμμένει στις αρχικές διατυπώσεις της. Από την άλλη ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου εξετάζει τη σύγκλιση έκτακτης Λιμενικής Επιτροπής με μοναδικό θέμα τις εργασίες στο λιμάνι και την καταδίκη των ενεργειών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, χωρίς από πουθενά να εξασφαλίζεται εν τω μεταξύ ότι το έργο προϋπολογισμού 88.000 ευρώ, θα μπορέσει να ολοκληρωθεί. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ