9.8.2013 11:25

Υπηρεσίες Υγείας από τις Ενοπλες Δυνάμεις

Οι ακρίτες του Αγίου Ευστρατίου, των Ψαρών, της Κάσου, της Καρπάθου, των Λειψών, των Φούρνων, της Αστυπάλαιας, της Χάλκης και του Καστελόριζου αποκτούν «χακί» υγειονομική περίθαλψη και νοσοκομειακή κάλυψη.
Οπως ανακοίνωσαν χθες οι υπουργοί Αμυνας και Υγείας οι κάτοικοι των εννέα παραπάνω ακριτικών νησιών, προτίθενται στον κατάλογο των νησιών των Αιγαίου που έχουν αναλάβει οι Ενοπλες Δυνάμεις να παρέχουν υγειονομική και νοσοκομειακή προστασία. Πρόκειται για το πιλοτικό πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει το 2010 από το υπουργείο Αμυνας όπου σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας δημιουργήθηκε μια διακλαδική ομάδα υγειονομικού προσωπικού, που αποτελείται από τρεις έως τέσσερις εξειδικευμένους ιατρούς με τον απαραίτητο ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό και η οποία επισκέπτεται τα ακριτικά νησιά με τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που περιπολούν στο Αιγαίο.

Συνεργασία Από χτες το εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα παγιώνεται με την υπογραφή ενός Πρωτοκόλλου Συνεργασίας ανάμεσα στα δύο υπουργεία, προκειμένου με σταθερότητα και συνέπεια να εξασφαλιστεί η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη των ακριτικών Μικρονήσων του Ανατολικού Αιγαίου, με την περιοδική διάθεση οπλιτών ιατρών σε εβδομαδιαία βάση, καθώς και εξειδικευμένων στρατιωτικών ιατρών. Με μέριμνα του υπουργείου Υγείας θα διατίθεται το απαραίτητο φαρμακευτικό υλικό καθώς και οι χώροι εξέτασης εκεί όπου υπάρχουν κέντρα υγείας και αγροτικά ιατρεία. Επιπλέον χτες οι δύο υπουργοί αποφάσισαν την υγειονομική υποστήριξη των νοσοκομείων του ΕΣΥ, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της κινητικότητας - διαθεσιμότητας, με ενίσχυση της εφημερίας των στρατιωτικών νοσοκομείων. Ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι με τις παραπάνω αποφάσεις: «Αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες υγείας στις ακριτικές περιοχές της χώρας». Ο Αδωνις Γεωργιάδης ευχαρίστησε τον Δ. Αβραμόπουλο για την ταχύτητα με την οποία αντιμετώπισε το θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ακριτών.
 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ