10.2.2017 10:52

Υπερυψωμένες διαβάσεις ζητά η Τροχαία σε 5 σημεία

Από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα σε διασταυρώσεις οδών στο εμπορικό κέντρο έχει συνειδητοποιήσει το Τμήμα Τροχαίας. Για να αποφύγει τα δυσάρεστα έχει καταθέσει στη δημοτική αρχή πρόταση δημιουργίας 5 υπερυψωμένων διαβάσεων σε διασταυρώσεις της Απλωταριάς. Το υπόμνημα έχει κατατεθεί πριν ένα χρόνο, αλλά  ο Δήμος παραμένει αδρανής. Δεν έχει απαντήσει στο Τμήμα, δεν έχει δείξει πρόθεση διαλόγου για να ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

Η Τροχαία έχει προτείνει οι υπερυψωμένες διαβάσεις να κατασκευαστούν στις διασταυρώσεις με την Απλωταριά των οδών  Φιλ. Αργέντη,  Ιασ. Καλαμπόκα και Στεφ. Τσουρή (Ατσικής).

 

Στοιχεία - νομιμότητα

Στα τεχνικά κατασκευαστικά στοιχεία προβλέπεται η κατασκευή υπερυψωμένου σηματοδοτημένου ασφαλτοτάπητα στο ύψος των πεζοδρομίων (12 έως 15 εκ.) με 3 μ. έκταση,  πλάτος  ίσο  με  αυτό του κάθε δρόμου ξεχωριστά και ράμπες ανόδου- καθόδου στις δύο άκρες των διαβάσεων.

Αυτός ο τύπος των διαβάσεων είναι νόμιμος και επιτρέπεται  σε δευτερεύοντες οδικούς άξονες και πεζόδρομους, όπως είναι χαρακτηρισμένη η Απλωταριά.

Δύσκολη εφαρμογή

Αυτό όμως δεν σημαίνει  ότι η πρόταση μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα. Σύμφωνα με το Γιώργο Στεφανίδη, ο οποίος ως προϊστάμενος τότε της  αρμόδιας Υπηρεσίας της Περιφέρειας είχε χαρακτηρίσει την Απλωταριά πεζόδρομο, δημιουργούνται μια σημαντική νομική εμπλοκή και ένα πρόβλημα. Η εμπλοκή αφορά το νομικό καθεστώς που θα διέπει τους χώρους που θα κατασκευαστούν, αφού οι υπερυψωμένες διαβάσεις δίνουν προτεραιότητα στα οχήματα και οι χαρακτηρισμένοι πεζόδρομοι στους πεζούς. Αυτό σημαίνει ότι για να εφαρμοσθεί η πρόταση της Τροχαίας θα πρέπει πρώτα να αποχαρακτηρισθεί η οδός από πεζόδρομος, κάτι που πιστεύει ότι δεν θα είναι εύκολο για δύο λόγους. Πρώτον θα αντιδράσουν οι ωφελούμενοι καταστηματάρχες και δεύτερον η προσπάθεια πιθανότατα θα τελματώσει και θα ακυρωθεί στην πράξη επειδή  η διαδικασία είναι πολύ χρονοβόρα.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ