6.2.2015 13:35

«Υπάρχει ρήτρα Αμανής και στο νερό»

ΑΝΤΑΠΑΝΤΑ Η ΔΕΥΑΝΧ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΛΙΣΣΟΥ

Άμεση υπήρξε η απάντηση του προέδρου της ΔΕΥΑΝ Χίου Α. Τζιώτη στα όσα του καταμαρτύρησαν με ανοιχτή επιστολή, οι κάτοικοι της Βολισσού για κρυφές αυξήσεις και αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής αποκλειστικά στη Βολισσό.

Όπως σημειώνει ο κ. Τζιώτης πολιτική που ακολουθείται στη Βολισσό ανήκει στην προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΥΑΝΧ ενώ είναι ενταγμένη ήδη στην μειωμένη κλίμακα εξαιτίας της ρήτρας Αμανής.

Η απάντηση

«Σε απάντηση της από 04/02/2015 επιστολή σας, είμαι υποχρεωμένος να σας υπενθυμίσω ότι η Βολισσός βρίσκεται ήδη σε μειωμένη κλίμακα έναντι άλλων περιοχών όπως της Χίου, του Βροντάδου, του Αγ. Μηνά και των Καμποχώρων. Για το δε νερό άρδευσης να σας διευκρινίσω ότι η χρέωση ήταν εξ αρχής 0,60€/ m3 ενώ τα δωρεάν κυβικά ήταν 60 ετησίως και όχι 180 όπως εσφαλμένα αναφέρετε.

Όπως σαφώς γνωρίζετε η νέα Δημοτική αρχή ανέλαβε τα καθήκοντά της την 01/10/2014, συνεπώς η Τιμολογιακή πολιτική στην οποία αναφέρεστε με την επιστολή σας αποτελεί απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της προηγούμενης αρχής (αρ. αποφ. 428-18/10/13 ) η οποία εγκρίθηκε με την αρ. 532 – 07/11/13 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.  Η επιλογή μας ωστόσο να παραμείνουμε στην ίδια τιμολογιακή πολιτική και για το έτος 2015 οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην πρόθεσή μας να προχωρήσουμε σε μια δική μας εκτίμηση για την βιωσιμότητα της επιχείρησης, για την ανταποδοτικότητα της περιοχής και για τα περιθώρια αλλαγών στην τιμολογιακή μας πολιτική για το έτος 2016, οπότε και θα συγκροτηθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή αρμόδια γι’ αυτά τα ζητήματα.

Παράλληλα με το νέο σύστημα διαχείρισης λογαριασμών που πρόκειται να εγκαταστήσουμε θα γίνεται επιμερισμός των ποσών με βάση την κατανάλωση του προηγούμενου έτους, εκδίδοντας λογαριασμούς έναντι.

Βάσει του Ν.1068/80, ιδρυτικός νόμος των ΔΕΥΑ,  η ΔΕΥΑΝΧ οφείλει να είναι ανταποδοτικού και όχι κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Τα έσοδα από τους λογαριασμούς ύδρευσης πέραν της συντήρησης δικτύων, στην οποία ορθώς αναφερθήκατε, αποσκοπούν και στην εκτέλεση των αναγκαίων για την περιοχή έργων.

Δε θα έπρεπε λοιπόν να περάσουν απαρατήρητες οι ενέργειες που έγιναν από τη ΔΕΥΑΝΧ τους τελευταίους μήνες για την βελτίωση των παροχών της προς τους κατοίκους της Αμανής. Να σας αναφέρω ενδεικτικά τα εξής:

 Η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΝΧ αναγνωρίζοντας την έλλειψη μόνιμου τεχνικού προσωπικού και την αδυναμία επαρκούς κάλυψης των αναγκών της Δημοτικής Ενότητας Αμανής προχώρησε στην οριστική επίλυση του προβλήματος προσλαμβάνοντας ιδιώτη υδραυλικό για την εκτέλεση όλων των απαραίτητων εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης της περιοχής, αποσκοπώντας έτσι στη διαρκή παρακολούθηση της καλής λειτουργίας των δικτύων  και κατά συνέπεια στην όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

 Λύση δόθηκε επίσης και στα προβλήματα ύδρευσης που ταλαιπώρησαν τους τελευταίους μήνες την Βολισσό αφού από τον Αύγουστο βρισκόταν εκτός λειτουργίας, λόγω της θολότητας που παρουσίαζε, η μία από τις δυο γεωτρήσεις που εξυπηρετούσαν την περιοχή.

Σε λίγες μέρες η Βολισσός θα μπορεί κατά τους χειμερινούς μήνες να υδροδοτείται και από την πηγή της Μονής Μουνδών, αφού η ΔΕΥΑΧ προτίθεται εντός των προσεχών ημερών να επεκτείνει τη γραμμή που τροφοδοτεί τη Σιδηρούντα και προς τη Βολισσό.

 Αυτό σε συνδυασμό με την ανόρυξη της νέας γεώτρησης, κοντά στην υπάρχουσα ( έργο που έχει ήδη ανατεθεί σε εργολάβο ), η οποία θα αντικαταστήσει αυτή που βρίσκεται εκτός λειτουργίας, θα καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου προσφέροντας άφθονο και άριστης ποιότητας νερό».

 

"Είμαστε δίπλα σας"

Την ίδια ώρα τη στήριξή του στους κατοίκους της Βολισσού εκφράζει με παρέμβασή της η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Χίου, καλώντας τους να αντιταχθούν στην τιμολογιακή πολιτική της εταιρίας που τη χαρακτηρίζει ως φορομπηχτική.

 «Αγαπητέ  κ. Πρόεδρε της δημοτικής Ενότητας Αμανής.

Σε ό,τι αφορά τη Λαϊκή Συσπείρωση, από την πρώτη στιγμή έχουμε αντιταχθεί στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΧ ως φορομπηχτική και την έχουμε καταψηφίσει.
Έχουμε καταψηφίσει και τη συγκεκριμένη απόφαση που αναφέρεστε και πρόσφατα τα ανταποδοτικά τέλη που είναι και αυτά αυξημένα κατά 20% στην περιοχή σας .
Τόσο τα χαράτσια της ΔΕΥΑΧ, όσο και των ανταποδοτικών τελών,   τα έχουν ψηφίσει και δημοτικοί σύμβουλοι της Αμανής που και  εσείς πλειοψηφικά  τους  εκλέξατε και τους  στείλατε σ το τιμόνι του δήμου.

Η κ. Ποταμούση μάλιστα δήλωσε υπερήφανη ως μέλος της δημοτικής αρχής στη συζήτηση για τα ανταποδοτικά τέλη  και προφανώς για την φορομπηχτική πολιτική της.
Εμείς είμαστε στο πλευρό όποιου ζητά τα δίκια του  ασχέτως αν μας ψηφίζει ή όχι, γι αυτό και κινητοποιήσεις κάναμε ενάντια στα χαράτσια της ΔΕΥΑΧ στο παρελθόν και πρόσφατα  παλέψαμε μέσα στο ΔΣ να μην περάσει αυτή η πολιτική , ζητώντας για την περιοχή σας όπως και για τις άλλες-Καρδάμυλα, Συκιάδα, Λαγκάδα κλπ-  να επανέλθουμε στα 180 κυβικά.

Είμαστε μόνοι και βρήκαμε τοίχο απέναντι στις δίκαιες απαιτήσεις σας που είναι και δικές μας.
Κλείνοντας  μόνο ο αγώνας σας μπορεί να λύσει προβλήματα , μόνο αν ξεσηκωθείτε έχετε κάποια ελπίδα.
Εμείς και για τα ανταποδοτικά τέλη έχουμε κάνει προσφυγή στην αποκεντρωμένη διοίκηση και καλέσαμε τους πάντες να σηκώσουν κεφάλι στο δημοτικό συμβούλιο.
Έναν δημοτικό σύμβουλο έχουμε, αγωνιζόμαστε  και είμαστε στη διάθεσή σας»,
αναφέρει αναλυτικά η ΛΑΣ. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ