15.7.2014 14:12

«Υπάρχει ενδιαφέρον για τη Χίο;»

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Τις λεπτομέρειες της δρομολόγησης υδροπλάνων στα νησιά του Αιγαίου με δεδομένο μάλιστα το πρόσφατο ενδιαφέρον ιδιωτικής εταιρίας για τη δημιουργία υδατοδρομίου στη Χίο, ζητάει με ερώτησή του στους Υπουργούς Άμυνας, Ανάπτυξης, Υποδομών και Ναυτιλίας ο Κ. Τριαντάφυλλος.

Ο ίδιος ζητάει να μάθει αν η απουσία μελέτης συνολικής αξιοποίησης του λιμένα Χίου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επένδυση ενώ ζητάει να μάθει αν υπάρχει έγγραφο ενδιαφέρον για το νησί μας.

Όπως επισημαίνει «η λειτουργία υδατοδρομίων, ειδικά για τα νησιά αποτελεί μια χρήσιμη εναλλακτική στην ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση των κατοίκων τους με την ηπειρωτική χώρα και με άλλα νησιά, για λόγους εμπορικούς, τουριστικούς και διακομιδής ασθενών.

Στα εμπλεκόμενα μέρη, εκτός από τα συναρμόδια Υπουργεία και τις υπηρεσίες, σημαντικός είναι ο ρόλος των φορέων εκείνων που πρέπει να γνωμοδοτήσουν για την παραχώρηση χώρου στον λιμένα, για τον καθορισμό της χερσαίας ζώνης, τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και παρεμφερών ζητημάτων που αφορούν την καλύτερη δυνατή λειτουργία ενός υδατοδρομίου και την εξυπηρέτηση των επιβατών.

Η ίδρυση υδατοδρομίων μπορεί να γίνει μέσω ΣΔΙΤ και στρατηγικών επενδύσεων με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές οικονομίες και τα δημόσια έσοδα της χώρας.

Τον τελευταίο καιρό και σύμφωνα με δημοσιεύματα παρατηρείται κινητικότητα από εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον συγκεκριμένο χώρο. Πραγματοποιήθηκε, μάλιστα, συνάντηση του Δημάρχου Χίου με εκπρόσωπο εταιρείας του χώρου για το ενδεχόμενο ίδρυσης υδατοδρομίου στη Χίο.

 

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί

1.Ποιος είναι ο συνολικός σχεδιασμός για τη δρομολόγηση υδροπλάνων στα νησιά;

2.Η απουσία συνολικής μελέτης αξιοποίησης του κεντρικού λιμένα της Χίου, σε ποιόν βαθμό σχετίζεται με την ίδρυση υδατοδρομίου σε αυτόν;

3.Έχουν υποβληθεί προς έγκριση, επιχειρηματικές προτάσεις στην Διεύθυνση Πολιτικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Αεροδρομίων, που να αφορούν την ίδρυση υδατοδρομίου για τον Νομό της Χίου;» 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ