5.4.2013 10:45

Υπάρχει αγωνιούσα αγορά;

• ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗ ΘΕΛΟΥΝ ΔΙΑΡΚΩΣ ΒΑΛΣΑΜΩΜΕΝΗ

Το χάσμα που χωρίζει τις συνδικαλιστικές εμπορικές και υπαλληλικές ενώσεις από τη μικρή μερίδα αγοράς που επιθυμεί να προσφέρει αντίδοτο στην κρίση τον  πολλαπλασιασμό του μόχθου της, ανέδειξε η χωρίς ουσία συζήτηση του θέματος της διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Δημοτική Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης.

«Μιλάμε συνολικά για μόλις 48 ώρες παραπάνω όλο το καλοκαίρι», μάταια επιχειρούσε να ανοίξει το διάλογο ο Κ. Μούνδρος, σταθερός θιασώτης της αντίληψης ότι το ωράριο λειτουργίας της αγοράς οφείλει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των επισκεπτών, στα πλαίσια άλλων σημαντικών προορισμών ανά την Ελλάδα.

Αδίκως! Στη Χίο θέλουμε τα καλά του τουρισμού, δίχως αυτά να συνοδεύονται από τις θυσίες του. Θέλουμε τον Τούρκο επισκέπτη, αλλά να κυκλοφορεί στα μαγαζιά μας τις ώρες που εμάς βολεύει.

Ομόθυμα οι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών παρατάξεων επιχείρησαν να … καταπιούν τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής. «Δεν θα εμπλέκετε στις προσωπικές σας επιδιώξεις τον εμπορικό κόσμο», κραύγαζε εκτός εαυτού ο εκπρόσωπος της ΟΕΒΕ, Μ. Κριμιζής, ο οποίος στην παρατήρηση του Κ. Μούνδρου να είναι πιο προσεκτικός όταν προσωποποιεί την υπόθεση, συνέχιζε με την άποψη «ό,τι θέλω λέω, έχω αυτό το δικαίωμα»!

«Είναι δυνατόν να διαμορφώσει άποψη η Επιτροπή, χωρίς την επίσημη θέση του Εμπορικού Συλλόγου;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του Β. Σπανολιός, ο οποίος σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή δεν προσκλήθηκε, αποχώρησε.

«Αυτές οι πρακτικές σκοπεύουν απλώς να παρασύρουν τον πολιτικό κόσμο και να δημιουργήσουν κλίμα στην αγορά», εκτίμησε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου. Εννοείται ότι τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου για το θέμα που διενέργησε το ίδιο το Επιμελητήριο, εξαφανίστηκαν από τη συνεδρίαση.

Αντίθετοι οι εργαζόμενοι

Την κατηγορηματική αντίθεση των ιδιωτικών υπαλλήλων εξέφρασε η εκπρόσωπος τους, Ευγ. Κώττη. «Σήμερα μας ζητάτε να δουλεύουμε ως τις 21.30, αύριο ως τις 24.00. Η ζωή και οι επιθυμίες του επισκέπτη αποκτούν μεγαλύτερη σημασία από αυτές των ντόπιων», εκτίμησε, προσθέτοντας ότι τυχόν διεύρυνση του ωραρίου θα προκαλέσει πλήγμα και για τους αυτοαπασχολούμενους.

Ήδη ρυθμισμένα

Η μόνιμη διένεξη για το ωράριο λειτουργίας της αγοράς γίνεται φυσικά για τους τύπους. «Το ωράριο είναι απελευθερωμένο. Οι ίδιοι οι έμποροι δεν επιθυμούν να το διευρύνουν περισσότερο», περιέγραψε σωστά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Τ. Κώσταλος.

Αυτή είναι και η μεγάλη αλήθεια. Η τοπική αγορά κυριαρχείται από εμπόρους αυτοαπασχολούμενους, με συμπιεσμένα αισθητά τα εισοδήματα, αλλά χωρίς το μόνιμο άγχος της εκπλήρωσης υποχρεώσεων σε υπαλληλικό προσωπικό. Αντίθετα, όσα λιγοστά καταστήματα έχουν αριθμό υπαλλήλων που υπερβαίνει τους πέντε, βλέπουν ως διέξοδο μια πιθανή επέκταση του ωραρίου, για να στραγγίξουν ως και την τελευταία δυνατότητα εισροής πόρων στα άδεια ταμεία τους. Είναι όμως περιορισμένος ο αριθμός τους και οι απόπειρες του παρελθόντος να λειτουργήσουν με δικό τους ωράριο, όπως ο νόμος το επιτρέπει, τα εμφάνιζε σαν τη μύγα μες το γάλα.

Η ραγδαία αύξηση Τούρκων επισκεπτών τα τελευταία χρόνια δημιουργεί νέα δεδομένα. Θα τολμήσουν να επαναλάβουν την πρωτοβουλία τους, όπως ευρέως συζητείται ή θα υποταχτούν στην επικρατούσα λογική του «μη μου τους κύκλους τάραττε» της πλειοψηφούσας αγοράς;

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ