7.9.2016 16:28

Ξεσήκωσαν το παράδειγμα των Καμποχώρων

ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΑΠΟΤΡΤΕΨΟΥΝ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Σε απευθείας σύνδεση με τους κατοίκους και τις επιτροπές αγώνα των Καμποχώρων βρίσκεται ο σύλλογος του Κάστρου, μετά τη Γενική Συνέλευση της Δευτέρας. Σε αυτήν συμμετείχαν δεκάδες κάτοικοι συζητώντας για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής  και της καθημερινότητας τους, ακούστηκαν διάφορες προτάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από παραβατικές συμπεριφορές προσφύγων, με αποκορύφωμα την επίθεση με μαχαίρι της προηγούμενης Πέμπτης.

Ζητούμενο η προστασία

Κύριο μέλημα των κατοίκων δεν είναι η καταστολή, αυτό είναι έργο της αστυνομίας αλλά η πρόληψη και αποτροπή εκδήλωσης των παραβατικών συμπεριφορών. Διαπιστώνοντας ότι οι περιπολίες και οι ομάδες περιφρούρησης των κατοίκων των Καμποχώρων έχουν αποδώσει, αποφάσισαν να τους μιμηθούν. «Ακούστηκαν διάφορες προτάσεις. Κατά αρχήν πάμε να οργανώσουμε περιπολίες, έτσι ώστε να  μην μπορούν να μπουν άνετα στον οικισμό. Είμαστε σε  και συνεννόηση  με τους καμποχωρούσους και θα ακολουθήσουμε την πρακτική που οι ίδιοι έχουν εφαρμόσει και που έχει  φέρει αποτέλεσμα» δήλωσε στον «π» , ο πρόεδρος του συλλόγου του Κάστρου, Τάσος Βουδούρης.

Υπάρχουν εθελοντές

Οι ομάδες περιφρούρησης θα συμπληρωθούν από κατοίκους του Κάστρου και άλλους με καταγωγή από το Κάστρο που δεν μένουν πια στον συγκεκριμένο οικισμό, με ξεκάθαρες οδηγίες και όρους, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ήδη έχουν βρεθεί πάνω από δέκα εθελοντές. «Με ανησυχεί η πρόκληση κάποιων επεισοδίων, οι ισορροπίες είναι πολύ εύθραυστες σε τέτοιες περιπτώσεις. Θα δοθούν αυστηρά οδηγίες και  θα είναι εξοπλισμένοι οι εθελοντές μας με κινητά για να ειδοποιούν άμεσα την αστυνομία και σφυρίχτρες» αναφέρει χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας «δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την είσοδο στο Κάστρο σε κανέναν, απλά με την παρουσία των ομάδων περιφρούρησης από τις 20.00 και μετά κάθε βράδυ, θα αποτρέψουμε ίσως την πραγματοποίηση κάποιων επιβλαβών σκέψεων και σχεδίων». Οι λεπτομέρειες και η τύπου εκπαίδευση θα οριστούν σε νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του προέδρου.

Και κινητοποιήσεις

Και σε επίπεδο κινητοποιήσεων και συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας οι κάτοικοι των Κάστρου θα λειτουργούν στο εξής  πιο οργανωμένα και σε συντονισμό με του κατοίκους των Καμποχώρων, «Υπάρχουν σκέψεις για κοινές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Θα υπάρχει συντονισμός έτσι ώστε να ακούγεται καλύτερα υη φωνή μας και να υπάρχει μαζικότητα» υποστηρίζει ο κ. Βουδούρης.

 

 

«Δεν εγκρίνουμε τις ομάδες περιφρούρησης»

Για το θέμα της απουσίας δημοτικού εκπροσώπου από την συνέλευση των κατοίκων του κάστρου αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Χίου Μαν. Βουρνούς, ερωτώμενος σχετικά. «Δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε συγκεντρώσεις ή συνελεύσεις όπου αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την αυτο-οργάνωση των συνοικιών ή των χωριών με ομάδες περιφρούρησης. Η κοινωνία δεν χρειάζεται τέτοιες πρωτοβουλίες και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι. Εργαζόμαστε συστηματικά για να κλείσει η Σούδα και ο χώρος στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, ζητάμε λύσεις από την κυβέρνηση, ωστόσο την ευθύνη για την προστασία της κοινωνίας την έχει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ