20.2.2014 10:58

Ξεπέρασαν τον στόχο

ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ 25% ΤΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΠΕΤΥΧΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 1ο 8ΜΗΝΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

Την εκμετάλλευση του 25% των ανακυκλώσιμων υλικών πέτυχε μέσα στο 1ο οκτάμηνο λειτουργίας της, η ανακύκλωση του Δήμου Χίου

Διαρκώς ανοδικό με δυνατότητες επιπλέον βελτίωσης χαρακτηρίζει το δίκτυο ανακύκλωσης των απορριμμάτων της Χίου ο εκπρόσωπος της «Οικόπολις» Γ. Μπαλής που μιλώντας στον «π» αναφέρθηκε στην υπερκάλυψη του αρχικού στόχου της εκμετάλλευσης του 20% των ανακυκλώσιμων υλικών του νησιού.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΧΥΤΑ της Νότιας Χίου μέχρι και σήμερα οδηγήθηκαν στον χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων 16.000 τόνοι σκουπίδια με το 40% αυτών να αποτελεί ανακυκλώσιμο υλικό.

«Το 40% των συνολικών απορριμμάτων της Χίου μεταφράζεται σε 6.000 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών από τους οποίους εμείς το πρώτο 8μηνο, δηλαδή από τον Απρίλιο του 2013 που ξεκίνησε το πρόγραμμα μέχρι σήμερα, έχουμε εκμεταλλευθεί το 25% δηλαδή 1500 τόνους», εξήγησε ο ίδιος, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα αναλυτικά στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα πριν από το τέλος του μήνα αφού πρώτα σταλούν στο αρμόδιο Υπουργείο.

Τα οφέλη

Σύμφωνα με τον Γ. Μπαλή τα οφέλη που προκύπτουν από την αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών για τον Δήμο είναι πολλαπλά.

«Κατ’ αρχήν υπάρχει η ρήτρα μέσα στη σύμβαση με τον Δήμο ότι αν ξεπεράσουμε τον αρχικό στόχο της εκμετάλλευσης του 20% των ανακυκλώσιμων υλικών θα πρέπει να δίνουμε το 20% των κερδών μας στον Δήμο Χίο. Έπειτα η Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης δίνει στον Δήμο για κάθε τόνο χαρτί 10 ευρώ και 115 ευρώ για οποιοδήποτε άλλο ανακυκλώσιμο υλικό ενώ θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι για κάθε τόνο τέτοιου είδους υλικών που δεν καταλήγει στον ΧΥΤΑ ο Δήμος Χίου γλυτώνει 30 ευρώ τέλη χρήσης», εξήγησε ο κ. Μπαλής.

Ο ίδιος πάντως θέλησε να διαλύσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για εκμετάλλευση του Δήμου από την εταιρία σημειώνοντας ότι η «Οικόπολις» διαθέτει εκτός των προβλεπόμενων από τη σύμβαση, ακόμα δύο αυτοκίνητα αλλά και εργαζόμενους που καλύπτονται από ίδιους πόρους.

Ανεκμετάλλευτο το γυαλί

Παρά πάντως την αρχική εξαγγελία της εταιρίας ότι θα εκμεταλλεύονταν και το γυαλί μέχρι και σήμερα αυτό δεν κατέστη δυνατό με την εταιρία να μεταθέτει το βάρος της ευθύνης στην θυγατρική εταιρία της Ελληνικής Εταιρίας Ανακύκλωσης που μετέφερε τις δραστηριότητες του μοναδικού εργοστασίου επεξεργασίας γυαλιού στη γειτονική Βουλγαρία.

«Η αλήθεια είναι ότι χωρίς δική μας υπαιτιότητα αυτό το σκέλος της ανακύκλωσης έχει μείνει πίσω. Έχουμε συγκεντρώσει περίπου 30 τόνους γυαλιού οι οποίοι όμως δεν μπορούν να διατεθούν γιατί το μοναδικό εργοστάσιο επεξεργασίας έκλεισε και μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία», απάντησε στον «π» ο κ. Μπαλής.

Τρικλοποδιές

Ο εκπρόσωπος της «Οικόπολις» δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε όσους όπως είπε «βάζουν συνεχώς τρικλοποδιές στην ανακύκλωση» σημειώνοντας με νόημα ότι η ανακύκλωση στη Χίο δεν πάσχει από ανακυκλώσιμα υλικά από νοοτροπία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα σύμφωνα με τον ίδιο είναι αφαίρεση του διχτυού προστασίας στους κάδους συλλογής χαρτιού.

«Μέσα σε 1 βράδυ το συγκεκριμένο δίχτυ αφαιρέθηκε από 80 συνολικά κάδους σε ολόκληρη τη Χίο. Και δεν είναι μόνο αυτό. Έχει διαπιστωθεί ότι κάποιοι κλέβουν ανακυκλώσιμα υλικά από τους κάδους μας ενώ άλλοι ανεγκέφαλοι αδειάζουν ολόκληρες σακούλες απορριμμάτων μέσα στα ανακυκλώσιμα υλικά», είπε ο ίδιος αποφεύγοντας να κατονομάσει τους υπαίτιους.

«Το μόνο που έχω να πω είναι ότι όλα αυτά έχουν κατατεθεί και στην Αστυνομία και στην Εισαγγελία. Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε, το κάνουμε», είπε ενώ κλείνοντας αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω ενημέρωσης του κόσμου από το εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρίας και τους περιβαλλοντολόγους του Δήμου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ