29.7.2014 10:55

Το «Ξενία» χώρος φιλοξενίας μεταναστών;

ΚΟΙΝΟ ΑΙΤΗΜΑ ΔΗΜΟΥ, ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ, ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΧΙΟΥ, 96 ΑΔΤΕ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΗΣΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Την αδιαφορία της πολιτείας γύρω από το θέμα της αξιοποίησης του πρώην ξενοδοχείου «Ξενία» εκμεταλλεύονται οι αρχές του νησιού που με κοινό έγγραφο προς την Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ζητούν την παραχώρηση του κτιρίου ώστε να χρησιμοποιηθεί ως χώρος φιλοξενίας μεταναστών.

Το έγγραφο

Στο έγγραφο που φέρει τις υπογραφές των Π. Λαμπρινούδη, Ι. Αργυράκη, Γ. Κεβόπουλου, Ι. Παπαπροκοπίου και Π. Σαμαρά γίνεται λόγος για έκτακτη ανάγκη στην οποία βρίσκεται η Χίος εξαιτίας της αθρόας προσέλευσης προσφύγων.

Όπως ειπώθηκε και στη χθεσινή Λιμενική Επιτροπή η λειτουργία πολλών χώρων φιλοξενίας εκτός του Μερσινιδίου δημιουργεί σημαντικά ζητήματα τα οποία θα λύσει η μετατροπή του «Ξενία» σε χώρο παραμονής των μεταναστών.

«Προτείνουμε στην ΕΤΑΔ να διαθέσει προσωρινά το κτίριο του Ξενία Χίου, προκειμένου να φιλοξενηθούν προσωρινά οι οικονομικοί πρόσφυγες της Χίου. Παρακαλούμε για τη θετική ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας», αναφέρουν οι υπογράφοντες που ήδη εξερευνούν τις λεπτομέρειες του συγκεκριμένου εγχειρήματος.

Σχεδόν έτοιμο

Σύμφωνα με τον Π. Λαμπρινούδη το συγκεκριμένο κτίριο διαθέτει όλα τα προνόμια ενός στεγασμένου χώρου αφού το μόνο το οποίο απαιτείται είναι ορισμένες εργασίες ευπρεπισμού.

«Με τη συνδρομή των υπηρεσιών του Δήμου το κτίριο μπορεί να καταστεί λειτουργικό. Στο θέμα του νερού η ΔΕΥΑΧ μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα ενώ το ίδιο μπορεί να γίνει και με τη ρευματοδότηση αν πιέσουμε όλοι μαζί οι φορείς», σημείωσε ο Δήμαρχος Χίου κατά τη διάρκεια της χθεσινής Λιμενικής Επιτροπής.

Επιφυλάξεις

Το συγκεκριμένο εγχείρημα πάντως δημιούργησε σκέψεις σχετικά με το μέλλον της αξιοποίησης του κτιρίου κι αυτό με δεδομένο ότι έχουν προηγηθεί συνεχόμενες παρεμβάσεις των βουλευτών του νησιού σχετικά με την παραχώρησή του σε ιδιώτη ή φορέα.

Οι συγκεκριμένες επιφυλάξεις διατυπώθηκαν διά στόματος του Στ. Μιχαηλίδη ο οποίος υπογράμμισε τον φόβο που υπάρχει το συγκεκριμένο κτίριο να μετατραπεί σε χώρο μόνιμης φιλοξενίας μεταναστών κι έτσι να αφεθεί οριστικά σε δεύτερη μοίρα η εκμετάλλευσή του.

Ο ίδιος μάλιστα πρότεινε την διερεύνηση εναλλακτικών τρόπων φιλοξενίας όπως η εξεύρεση ανοιχτού χώρου στον οποίο θα τοποθετηθούν σκηνές.

Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη πρόταση αν τελικά γίνει αποδεκτή σημαίνει ότι θα δεσμεύσει και την επόμενη δημοτική αρχή του Μ. Βουρνού που θα έρθει εξ αρχής αντιμέτωπη με νέα δεδομένα σχετικά με την πολυπόθητη αξιοποίηση του «Ξενία». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ