30.12.2015 11:41

Ξεκίνησε η επιχείρηση Ποσειδών της Frontex

94 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΣΤΗ ΧΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ 2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Τα ανακλαστικά ΕΕ και Ελλάδας σε σχέση με την Τουρκία θα δοκιμαστούν το επόμενο διάστημα που αρχίζει επί της ουσίας η πίεση των δυο πρώτων προς τη δεύτερη για την επανεισδοχή των οικονομικών μεταναστών.

Την άσκηση πίεσης και την επιτέλους πιο δυναμική ενεργοποίηση των εταίρων σηματοδοτεί και η της νέας επιχείρησης ταχείας επέμβασης «Ποσειδών», στο Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο στην οποία για πρώτη φορά μετέχουν και οι ομάδες RABIT.

 Εντατικοποιούν την πίεση

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», το επόμενο διάστημα οι πιέσεις προς την τουρκική πλευρά αναμένεται να κλιμακωθούν, προκειμένου να δεχθεί την επιστροφή μεταναστών που προέρχονται κυρίως από χώρες της Βόρειας Αφρικής, ενώ πολλοί εξ αυτών έχουν μεταφερθεί στο προαναχωρησιακό κέντρο Κορίνθου. Μέχρι πριν από τρεις ημέρες είχαν υποβληθεί περισσότερα από 200 αιτήματα, με την ελληνική πλευρά να περιμένει απαντήσεις εντός επτά ημερών από την Τουρκία.

Την ίδια ώρα η Frontex, σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές, έθεσε σε εφαρμογή τη νέα επιχείρηση «Ποσειδών», με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων. Στην επιχείρηση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαρτίου, μετέχουν αξιωματούχοι της Frontex καθώς και αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.

 

94 αξιωματικοί της Frontex στη Χίο

 Τη Δευτέρα, ανακοινώθηκε ότι αναπτύχθηκαν 293 αξιωματικοί της Frontex. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης αναμένεται ότι θα μετάσχουν 520 αξιωματικοί, εμπειρογνώμονες και διερμηνείς, που θα ασχοληθούν με τις καταγραφές, τον έλεγχο όσων εισέρχονται στη χώρα, τη δακτυλοσκόπηση, τον εντοπισμό πλαστών εγγράφων, ενώ θα διεξάγονται και περιπολίες.

Η επιχείρηση διεξάγεται σε έξι νησιά. Στη Λέσβο, που δέχεται και τη μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση, θα τοποθετηθούν 272 αξιωματικοί, στη Χίο 94, στην Κω 45, στη Λέρο 30 και στη Σάμο 73. Επίσης, στο Καστελόριζο θα τοποθετηθεί πλωτό σκάφος. Στο πλαίσιο της επιχείρησης χρησιμοποιούνται 22 οχήματα, ενώ από τη Frontex διατέθηκαν 15 πλοία.

Σύμφωνα με τον Διοικητή του Α.Τ. Χίου, Δ. Αυγερινό, λόγω της Πρωτοχρονιάς έχει καθυστερήσει η άφιξη των ανδρών της Fontex, οι οποίοι αναμένονται στις 2 του μήνα. Την ομάδα των 94 θα αποτελούν διερμηνείς, καταγραφείς καθώς και άτομα που θα περιπολούν μαζί με τους αστυνομικούς της Χίου κατά μήκος των ακτών, έχοντας τον απαιτούμενο εξοπλισμό μαζί με δυο οχήματα το ένα μεταφοράς προσωπικού και το άλλο για περιπολίες.

Επικεντρώνουν τις δυνάμεις τους

Ο αριθμός της δύναμης της Frontex στο σύνολο δεν είναι μεγαλύτερος από τις προηγούμενες επιχειρήσεις. Ωστόσο η δύναμη της θα επικεντρωθεί στα έξι νησιά που εμφανίζουν τις μεγαλύτερες ροές μεταναστών κι όχι στα 9 στα οποία αναπτύσσονταν προηγούμενες επιχειρήσεις.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ