10.8.2012 11:42

Villem, ο Χιώτης από την Ολλανδία

- 13 ΧΡΟΝΙΑ «ΜΟΝΙΜΟΣ» ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ...ΑΓΡΟΤΗΣ

Πιο Χιώτης και από τους Χιώτες, έχει γίνει ο Ολλανδός  Villem Xekkema, που εδώ και 18 περίπου χρόνια έχει βρει τον παράδεισο του στα Δώτια. Με τη μαντίλα μόνιμα στο κεφάλι, σπάνια κατεβαίνει στη Χώρα, αφού όπως λέει στην εξοχή έχει βρει αυτό που έψαχνε από παλιά. Ποιότητα ζωής και καλή επαφή με τους ανθρώπους.
Στο χωριό του κοντά στο Arnhem, στη βόρεια Ολλανδία ζούσε καλά, σύμφωνα με τα αστικά πρότυπα, «αλλά πάντα ψαχνόταν». Ο πατέρας του Peter ήταν λάτρης του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού, λατρεία που του μετέδωσε, γι’ αυτό ό ίδιος φρόντισε να αποκτήσει αρχαία Ελληνική παιδεία, την οποία γνωρίζει πολύ καλύτερα από τους περισσότερους Έλληνες.
Στην Ολλανδία ήταν γραφίστας, ασχολήθηκε 17 χρόνια με το θέατρο,  αλλά εδώ τώρα είναι αγρότης. Καλλιεργεί τα 100 μαστιχόδεντρα που έχει αγοράσει, παράγει λάδι από τις ελιές του και γενικότερα τρέφεται από ότι του προσφέρει η γη μας, αλλά δεν έχει ξεχάσει και το Διαδίκτυο.
Στη Χίο ήρθε σαν τουρίστας, ενημερωμένος από μια μικρή αγγελία. Γύρισε όλη το νησί και αποφάσισαν μαζί με την Κινέζα τότε γυναίκα του Rosa Tan να αγοράσουν το μικρό τους σπίτι και να μείνουν μόνιμα αργότερα στα Δώτια.
Επέστρεψαν στην Ολλανδία και επανήλθαν στη Χίο για μόνιμη εγκατάσταση το 1995, ανήμερα του Αγίου Βασιλείου, που είναι και η ονομαστική του γιορτή.             
Τυχαίο αυτό, αλλά με τις εξελίξεις που ακολούθησαν, έχει αρχίσει να πιστεύει ότι τίποτα δεν γίνεται τυχαία στη ζωή μας.
Η μοίρα καμιά φορά παίζει παράξενα παιχνίδια στους ανθρώπους και αυτό έκανε και με την δική του οικογένεια.
«Ήρθα στη Χίο γιατί επέλεξα να ηρεμίσω και να πεθάνω σε ένα τόπο που θα μου δώσει την ψυχική μου γαλήνη. Τελικά η γη της Χίου με έχει κρατήσει ζωντανό, αλλά πήρε κοντά της την πρώην σύντροφο μου».
Τώρα ανοίγει και πάλι ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του, που τον δένει όμως ακόμη περισσότερο με τη Χίο. Τα τελευταία 14 χρόνια έχει γνωρίσει τη Γαλλίδα Kristin Souxsas και τώρα ετοιμάζονται να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου.
Ο Villem πάντα με ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη, μας προσκαλεί στο μικρό του Πυργούσικο κτήμα όπως το αποκαλεί για να απολαύσουμε ότι απλόχερα του χαρίζει η γη της μυροβόλου νήσου. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ