7.4.2020 20:54

«Υπό προϋποθέσεις η δομή καραντίνας στη Χίο»

Παρέμβαση του Φορέα Τουρισμού για τη δημιουργία χώρου προσωρινής διαμονής νεοαφιχθέντων μεταναστών

Θέση στο δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει για την αναγκαιότητα ή μη, δημιουργίας δομής καραντίνας για τους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες και μετανάστες, διεκδικεί ο νεοσύστατος Φορέας Τουρισμού της Χίου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα της Τρίτης 7/4, δηλώνει κάθετα αντίθετος στη λειτουργία οποιασδήποτε νέας δομής για την προσωρινή διαμονή νεοεισερχόμενων μεταναστών και προσφύγων ή χρήση ως γραφείων σε περιοχές αστικού ιστού της πόλης αλλά και σε περιοχές δραστηριοποίησης τουριστικών επιχειρήσεων.

Ο Φορέας Τουρισμού χαρακτηρίζει ως αναγκαία τη θωράκιση δημόσιας υγείας, προσθέτοντας ότι είναι υπέρ της λειτουργίας προσωρινού χώρου καραντίνας αλλά υπό προϋποθέσεις.

Αναλυτικότερα αναφέρει:

Ο Φορέας Τουρισμού Χίου, θέλοντας να πάρει θέση στην κυβερνητική πρόθεση για δημιουργία νέας προσωρινής δομής προς χρήση ως καραντίνας για νεοεισερχόμενους μετανάστες-πρόσφυγες αλλά και μετέπειτα ως λειτουργία γραφείων για την παροχή ασύλου, δηλώνει τα εξής:

1. Δηλώνουμε αντίθετοι στην λειτουργία οποιασδήποτε νέας δομής για την προσωρινή διαμονή νεοεισερχόμενων μεταναστών-προσφύγων ή χρήση ως γραφείων σε περιοχές πλησίον του αστικού ιστού της πόλης αλλά και σε περιοχές όπου στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιούνται τουριστικές επιχειρήσεις και καταλύματα οποιασδήποτε μορφής.

2. Κρίνουμε αναγκαία τη θωράκιση της δημόσιας υγείας και τη λειτουργία προσωρινού χώρου για χρήση ως «χώρου καραντίνας» υπό τις προϋποθέσεις:

α. της δέσμευσης λειτουργίας του εν λόγω χώρου αποκλειστικά ως χώρου καραντίνας για την προστασία της δημόσιας υγείας και για εξ’ αρχής σαφώς ορισμένου χρονικού διαστήματος

β. την μετακίνηση των νεοαφιχθέντων στην ενδοχώρα μετά το πέρας της χρονικής περιόδου που θα ορισθεί ως διάστημα καραντίνας από τους ειδικούς, δεδομένου ότι οι δυνατότητες περίθαλψης στο νησί είναι ήδη περιορισμένες, ενώ η αεροδιακομιδή είναι ιδιαίτερα δύσκολη,

γ. της ρήτρας για άμεση παύση λειτουργίας του εν λόγω χώρου αμέσως με την άρση των περιοριστικών μέτρων στην Επικράτεια .

δ. την συμφωνία για μέγιστη χωρητικότητα 100 ατόμων.

ε. την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αποκλειστικά στον χώρο αυτό και τη δέσμευση για παροχή κατάλληλου- ειδικού εξοπλισμού που απαιτείται ώστε να μην επιβαρυνθεί στο ελάχιστο το υφιστάμενο σύστημα υγείας του νησιού

ζ. την παράλληλη αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ, δεδομένου ότι η παρούσα κατάσταση «επιτρέπει» υπέρμετρο συνωστισμό και είναι αδύνατο για τους ανθρώπους που διαμένουν εκεί να ακολουθούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ