4.2.2014 11:49

Τσουλάει... το Αρχαιολογικό Μουσείο

ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Η φύση τιμωρεί τις  άστοχες επιλογές και πρακτικές για την κατασκευή ενός έργου και εκθέτει όποιους τις έκαναν. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χίου στην οδό Μιχάλων, δίπλα από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αντιμετωπίζει και πάλι κτιριακά προβλήματα και οι λειτουργοί του ελπίζουν ότι δεν θα  αναγκαστούν να το κλείσουν για πολλά χρόνια, όπως παλιότερα ,για να το επισκευάσουν.

Σχεδόν δεκαπέντε χρόνια μετά την επισκευή του, μια ρωγμή και πολλές αποκολλήσεις πετρωμάτων στην δεξιά τοιχοποιϊα της εισόδου από την οδό Μιχάλων, δείχνουν ο μπαζωμένος χείμαρρος πάνω στον οποίο έχει κτιστεί, είναι ζωντανός και προσπαθεί να πετάξει από πάνω του ότι του έβαλαν χωρίς ιδιαίτερο προβληματισμό και σωστές εργασίες.

Έλεγχοι

Προς το παρόν το φαινόμενο είναι ήπιο ακόμη, πρέπει να οφείλεται στην γνωστή γεωλογική υγρασία και μάλλον δεν έχει επηρεάσει τη στατικότητα του κτιρίου  όπως αποφάνθηκε με οπτική επισκόπηση ο μηχανικός που κλήθηκε  να εκτιμήσει τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Η προϊσταμένη Δέσποινα Τσαρδάκα δεν εφησυχάζει, αφού σχετικά  προβλήματα έχουν δημιουργηθεί  σε άλλους χώρους των 1200 τ.μ. του κτιρίου. Έχει ενημερώσει την κεντρική υπηρεσία της Κ` ΕΚΠΑ στη Λέσβο και περιμένει μέσα στον τρέχοντα μήνα την διενέργεια αυτοψίας από ειδικό κλιμάκιο.

 «Στην πρώτη φάση της λειτουργίας του το μουσείο είχε αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα στατικότητας, αφού το έδαφος υποχωρεί από την υγρασία και είχε κλείσει για πολλά χρόνια μέχρι να επισκευαστεί. Τώρα, πρέπει να γίνει αξιολόγηση του νέου φαινόμενου, να δούμε τι μελέτες απαιτούνται και να κατατεθούν προτάσεις για τις απαιτούμενες επεμβάσεις. Έχω καταθέσει γραπτή εισήγηση και θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε τις εργασίες στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020, είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πιστώσεις από το υπουργείο», τονίζει με φανερή αγωνία.

 Το μουσείο κατασκευάστηκε την περίοδο 1966-1971 και καταλαμβάνει συνολικά μια έκταση 2500 τετραγωνικών μέτρων. Η ανακαίνιση ολοκληρώθηκε το 1998 και από το Νοέμβριο του 1999 είναι ανοιχτό για το κοινό.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ