20.1.2015 8:56

Τσίπρας: Η λιτότητα δεν αποτελεί ιδρυτική συνθήκη της ΕΕ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σεβαστεί τις θεσμικές δεσμεύσεις μέσα στην ΕΕ, που εκπορεύονται από τις Συνθήκες της ΕΕ, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι η λιτότητα δεν αποτελεί ιδρυτική Συνθήκη της Ένωσης, είναι το μέσον που οδήγησε στην καταστροφή.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξήγησε: «Εμείς λέμε ότι δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια για μία εκλεγμένη κυβέρνηση να καθορίσει αυτή το πρόγραμμά της, μέσω του οποίου θα οδηγηθεί σε πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω στα ελλείμματα, δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω στο 2009.»

Έκανε λόγο για ουσιαστική διαπραγμάτευση για τη δανειακή σύμβαση, το μνημόνιο δηλαδή και την πολιτική της λιτότητας.

«Τη δανειακή σύμβαση θα τη διαπραγματευθούμε, με μια λογική που λέει εμείς δε θέλουμε νέα δάνεια. Η λογική μας δεν είναι δάνεια πάνω στα δάνεια, η λογική μας είναι να βρούμε μία βιώσιμη και αμοιβαία επωφελή λύση για το πρόβλημά του δημόσιου χρέους, δεν υπάρχει σωτηρία του ευρώ με κράτη που να χρωστάνε σχεδόν διπλάσιο ΑΕΠ δημόσιο χρέος.

» [...] Για  αυτό στόχος μας αν θέλετε, η φιλοσοφία μας είναι ότι σε ευρωπαϊκό πλαίσιο πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή διαπραγμάτευση με δυο βασικούς στόχους. Ο πρώτος αφορά την ελάφρυνση, το κούρεμα, τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους σε αντίστοιχη κατεύθυνση με αυτό που έγινε για την ίδια τη Γερμανία το 1953, ώστε να μας δοθεί ανάσα βιωσιμότητας, περιθώριο ανάπτυξης, το fiscal space που λένε οι Οικονομολόγοι, να μην είμαστε με το μαχαίρι στο λαιμό αυτού του 4%. Και ρήτρα ανάπτυξης.»

Ο κ. Τσίπρας απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «γιατί με τα υλικά του χθες δεν μπορείς να δημιουργήσεις το αύριο», αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με «δυνάμεις, που αποδεχθούν την άμεση εφαρμογή και υλοποίηση του προγράμματος για την ισχυρή διαπραγμάτευση προς όφελος της χώρας σε ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Αναγνώρισε ότι ο αγώνας την επόμενη μέρα θα είναι δύσκολος, χρειάζεται εθνική ενότητα, χρειάζεται σύνεση, χρειάζεται προσπάθεια.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, επανέλαβε ότι επιθυμία είναι να μην διαρκέσει επ' αόριστον. «Όσο το συντομότερο τόσο το καλύτερο και για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, διότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα συγκρούονται δύο διαφορετικές λογικές που υπάρχουν και στην Ευρώπη για την έξοδο από την κρίση.

» Η μία είναι η λογική, η προτεσταντική λογική του κ. Σόιμπλε, που λέει ότι τους νόμους που φτιάξαμε πρέπει να τους εφαρμόζουμε ακόμα κι αν είναι νόμοι που αποδεδειγμένα μας οδηγούν στο λάθος και στην καταστροφή.

 

 

» Η άλλη λογική είναι αυτή που εκφράστηκε και από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που λέει εντάξει οι νόμοι, αλλά τώρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σώσουμε το ευρώ, την Ευρωζώνη, την ΕΕ.»

Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι είναι κοστολογημένο και μελετημένο σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας. 

«Έχουμε μελετήσει μία προς μία τις δαπάνες, δαπάνες που δεν είναι παροχές διότι δεν είναι παροχολογία το να έχεις έγνοια για να μην υπάρχουν πολίτες εν έτη 2015 σε μια ευρωπαϊκή χώρα που να πεθαίνουν από την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος, δεν είναι παροχολογία να δίνεις ένα πιάτο φαγητό σε 300.000 οικογένειες που σήμερα βρίσκονται με έλλειψη του βασικότερου αγαθού της τροφής.

» Αντιθέτως τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα θα έχουν διευκόλυνση και ελάφρυνση διότι πρώτον θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ, δεύτερον θα βάλουμε αφορολόγητο 12.000 ευρώ για όλους σε μια ενιαία κλίμακα είτε πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες που σήμερα φορολογούνται με 26% από το πρώτο ευρώ, είτε πρόκειται για αγρότες που φορολογούνται με 13% από το πρώτο ευρώ. 12.000 ευρώ αφορολόγητο λοιπόν.»

Εξήγησε επίσης ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί «να συμπαρασύρει ιδιωτικές επενδύσεις και πιστεύουμε ότι για να γίνει αυτό, είναι αναγκαίο πρωτίστως να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην ελληνική οικονομία και να υπάρξουν δημόσιες επενδύσεις.

» Άλλωστε και για να μην λέμε πράγματα τα οποία είναι υπερβολικά, αυτές οι δημόσιες επενδύσεις για να είναι ουσιαστικές, να επανεκκινήσουν την οικονομία δεν μπορούν σήμερα να προέλθουν από εθνικούς πόρους.»

Παράλληλα, επανέλαβε τη βούληση του κόμματός του να συγκρουστεί με την φοροδιαφυγή, υπενθυμίζοντας μάλιστα τη θέση ότι οι ελεγκτικοί φορολογικοί μηχανισμοί θα περάσουν στη διοικητική ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού.

Στο τέλος της συνέντευξής του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι πολίτες έχουν πλήρη συνείδηση και δεν προσδοκούν «να μετατρέψουμε τη νύχτα σε μέρα, ούτε μας ζητά να έχουμε μαγικό ραβδί. Ούτε ν’ αποκαταστήσουμε τις ζημιές μέσα σε λίγες μέρες που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια».

«Από εμάς ο κόσμος ζητά εντιμότητα, ζητά αποφασιστικότητα για μεγάλες συγκρούσεις, ζητά να μη γίνουμε σαν τους προηγούμενους. Από μας ο κόσμος ζητά δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Και πιστεύω ειλικρινά ότι η επόμενη μέρα θα είναι μια διαφορετική μέρα, κυρίως γιατί θα αλλάξει η ψυχολογία του Έλληνα και της Ελληνίδας.»

 

Newsroom ΔΟΛ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ