16.2.2017 11:08

Τσικνίζει η αγορά!

Η Τσικνοπέμπτη  είναι από τις πιο ξεχωριστές μέρες της Αποκριάς , σίγουρα η πιο γευστική και η μια από τις πιο κεφάτες αφού γύρω από τις ψησταριές και τα κάρβουνα συγκεντρώνονται οι παρέες και γλεντούν από το μεσημέρι κι ύστερα.

Η Τσικνοπέμπτη

Την Τσικνοπέμπτη  σύμφωνα με το έθιμο, στα σπίτια  και όχι μόνο ψήνουν κρέας στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας».

Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.

Επίσης η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.

Η ημέρα της Πέμπτης επιλέχθηκε, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, διότι η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι σημαντικές ημέρες νηστείας. 

Πού θα τσικνίσουμε σήμερα

Τα καταστήματα εστίασης έχουν κάνει ήδη την προετοιμασία τους για την Τσικνοπέμπτη με τις σούβλες να είναι έτοιμες από το μεσημέρι κι ύστερα.

 

"Το πατρικό"

Ειδικά για σήμερα, το Πατρικό θα είναι ανοικτό μέχρι τις 21.00. και το μενού της ημέρα περιλαμβάνει, Χοιρινά και αρνίσια παϊδάκια, μπριζολίτσες χοιρινές λαιμού, μπιφτεκάκι μοσχαρίσιο, κοτοπουλάκι μπούτι, φρέσκο χωριάτικο λουκάνικο, μπέικον ρολό, πατατούλες τηγανητές country, πατατοσαλάτα με κρεμμυδάκι, βραστή σαλατούλα μπρόκολο-κουνουπίδι και φανταστική σος γιαούρτι με σκορδάκι, δυόσμο και μαϊντανό!

"Στέκι greek souvlaki"

Εννοείται πως σήμερα έχει την τιμητική του με διανομές και στα σπίτια αλλά και στο κατάστημα να σερβίρει τις υπέροχες τσικνιστές λιχουδιές του, όλες στα κάρβουνα.

 "Στου Γιώργου"

Από όλα έχει ο μπαξές εδώ κάθε μέρα πόσο μάλλον  την Τσικνοπέμπτη. Κοκορέτσι, κοντοσούβλι,  λουκάνικα,  γουρουνόπουλο,  μπιφτέκια, παιδάκια, μπριζολάκια κι ότι άλλα τραβά η όρεξη ενός καλοφαγά. Από το μεσημέρι μέχρι και το βράδυ σε πλήρη λειτουργία η κουζίνα τσικνίζεται και μας περιμένει. 

"Το κεχριμπάρι"

Το τηγάνι της Μαρίας σήμερα θα βγάλει φωτιές, προσπαθώντας να  προλάβει να σερβίρει τα τραπέζια με τους μοναδικούς κρεατομεζέδες της. Κεφτεδάκια συκωτάκια, σουτζουκάκια, πανσετα,  λουκάνικο, κοντοσούβλι και κοτοσουβλάκι, χοιρινό στο φούρνο και τόσα άλλα.

"Μεζέ"

Στην καρδιά της αγοράς , οι φωτιές θα ανάψουν από τις 12 το μεσημέρι και ο Στ. Παπαζής θα σερβίρει τις πλούσιες ποικιλίες κρεατικών στους ξύλινους δίσκους, όλα στα κάρβουνα με τη συνοδεία των γνωστών πλέον στους ουρανίσκους μας γευστικών μεζέδων και των εκλεκτών σαλατών.

"Άγκυρα"

Ειδικά διαμορφωμένο μενού με ισχυρές δόσεις κρεατοφαγίας έχει και η Άγκυρα στον Μέγα Λημνιώνα για σήμερα.

 

Τσικνοπέμπτη και σε Ξενοδοχεία

Για πιο εκλεπτυσμένες καταστάσεις σε μενού ή σε μπουφέ, προτάσεις για το βράδυ της Τσικνοπέμπτης υπάρχουν από το ξενοδοχείο "Χανδρής" και από το "Ελληνικό Κάστρο"

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ