4.6.2014 16:02

Τροχονόμοι με... πολιτικά κάνουν την εμφάνισή τους

ΝΟΜΙΜΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Το φαινόμενο της παραβίασης του κόκκινου φαναριού και γενικότερα των κανόνων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στη Χίο, για αυτό η Τροχαία δοκιμάζει εκ νέου την εφαρμογή του μέτρου των ελέγχων από συνεργεία αστυνομικών με πολιτική περιβολή και οχήματα με συμβατικούς αριθμούς.                     Τα κλιμάκια από την περασμένη εβδομάδα διενεργούν αυστηρούς  ελέγχους στους πέντε οδικούς κόμβους με φανάρια και σε  επιβαρυμένες κυκλοφοριακά περιοχές όπως η Δασκαλόπετρα, ο Καρφάς, η εσωτερική οδός του αεροδρομίου και άλλες.
Ο Διοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δημήτρης Γατσιός και ο εκτελών  χρέη υποδιευθυντή Κώστας Ντούπης,  τονίζουν στον «π» ότι το μέτρο είναι απόλυτα  νόμιμο και διευκρινίζουν ότι τα συνεργεία ελέγχουν κυρίως την εφαρμογή των πιο επικίνδυνων τροχονομικών διατάξεων και όχι μόνο την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη.

Μέθοδος
Η μέθοδος ελέγχου που ακολουθείται είναι πολύ συγκεκριμένη.
Το κλιμάκιο δεν σταματά επί τόπου τον παραβάτη, αλλά τον ακολουθεί όπου σταματήσει. Ακολούθως τον ενημερώνουν για την ιδιότητα τους, επιδεικνύουν την ταυτότητα, του αναφέρουν την παράβαση και τον ενημερώνουν για τους τρόπους εφαρμογής της νομοθεσίας και των δικαιωμάτων του.
Όμως αν ο παραβάτης δεν σταματήσει ή αν πηγαίνει μακριά, ο νόμος δίνει την δυνατότητα στην Τροχαία να ενημερώσει την επόμενη ή τις επόμενες μέρες τον ιδιοκτήτη του οχήματος με επίδοση του εγγράφου παραβίασης.
Αυτός με τη σειρά του έχει δικαίωμα μέσα σε πέντε μέρες να κάνει αποδοχή των  αποτελεσμάτων του ελέγχου ή να δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση και συγκεκριμένα στοιχεία την διαφωνία του.
Ανασφάλιστα
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων με πρόστιμο 700 ευρώ, αφού η Τροχαία ελέγχει ιδιαίτερα αυτό το φαινόμενο που βρίσκεται σε έξαρση λόγω της οικονομικής κρίσης.                                                       
Για παραβίαση κόκκινου και πορτοκαλί φαναριού τα πρόστιμα ανέρχονται σε 700 και 80 ευρώ αντίστοιχα, για κράνος και ζώνη προστασίας σε μηχανές και αυτοκίνητα 350 ευρώ, για παράνομο προσπέρασμα από 80 έως 400 ευρώ αντίστοιχα, για παραβίαση ορίου ταχύτητας 150 ευρώ και για χρήση κινητού στα 100 ευρώ.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ