23.6.2015 19:22

Τροχιοδρομούν σε άλλες κατευθύνσεις

ΣΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΟΛΙΤΙΚΏΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ

Δυο διαφορετικές πολιτικές, αυτή του κυβερνώντος κόμματος κι εκείνη που ακολουθήθηκε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με συνέπεια τριάντα σχεδόν χρόνων, αναφορικά με την επέκταση του αεροδρομίου, βρίσκονται σε τροχιά  προδιαγεγραμμένη σύγκρουσης με πιθανότερο σημείο τη θεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το αεροδρόμιο.

Τον μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης αναφορικά με το θέμα ήρθε να κινήσει η κυβερνητική επιλογή να μην καταβάλει τις αποζημιώσεις ύψους 14 εκ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων ανατολικά του αεροδρομίου.

Την επόμενη της δημοσίευσης του πρωτοσέλιδου θέματος από τον «π», είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς οι εκ διαμέτρου πολιτικά αντίθετες απόψεις των δυο βουλευτών, οι οποίες και προφανώς στις 2 Ιουλίου που είναι και η πιθανότερη ημερομηνία σύγκλησης του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα, θα βρουν πρόσφορο έδαφος, καθώς και ακροατήριο για να εκδηλωθούν.

Ο ενταφιασμός της επέκτασης

Με σκληρή γλώσσα ο Ν. Μηταράκης μιλά για ενταφιασμό του έργου της επέκτασής του αεροδρομίου από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, για υπονόμευση του και για γκρέμισμα όλων εκείνων που είχαν επιτευχθεί από τοςυ προηγούμενους τα τελευταία χρόνια.

«Τα όσα δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα «Πολίτης» για το έργο της επέκτασης του αεροδρομίου στη Χίο είναι εξόχως αποκαλυπτικά.  Και τα  στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να τοποθετηθούν άμεσα για το αν «έβαλαν το χεράκι τους» προκειμένου να μην προχωρήσει η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η επέκταση του διαδρόμου συζητείται σχεδόν δύο δεκαετίες και τώρα που φτάσαμε στο τέλος, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών ήταν – σύμφωνα με το δημοσίευμα- έτοιμο να καταβάλλει αποζημιώσεις ύψους 14 εκ Ευρώ, τα στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ ενταφίασαν αυτήν την προοπτική. Η έμπρακτη υπονόμευση του έργου, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο να χαθεί στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς η έκπτωση του ΦΠΑ,  θα έχουν ολέθριες επιπτώσεις για το νησί μας.  Αντί  να γκρεμίζουμε αυτά που πετύχαμε στο παρελθόν ας δουλέψουμε μαζί για ένα καλύτερο μέλλον για τη Χίο».

Δικαίωμα της κυβέρνησης

Από την απέναντι πλευρά ο βουλευτής ξεκαθαρίζει ότι η επιλογή να μη δοθούν τα14 εκ. ευρώ ήταν κεντρική, από την κυβέρνηση κι όχι τοπική παραίνεση.. Αναφορικά με τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών αυτή τη χρονική συγκυρία τις χαρακτηρίζει αν μη τι άλλο προκλητικές ενώ για ακόμη μια φορά υποστηρίζει ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της επέκτασης είναι ξεκάθαρη κι εκφράστηκε ήδη σε συνάντηση που διοργανώθηκε στο Επιμελητήριο για το θέμα.

“Θεσμικά, ο βουλευτής δεν έχει καμιά ανάμειξη στις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας. Ωστόσο θεωρώ αν μη τι άλλο προκλητικές για την τοπική κοινωνία τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών, όταν την ίδια ώρα υπάρχουν ζωτικές ανάγκες όπως στα Κέντρα υγείας, στο νοσοκομείο, κλπ., να επιθυμούν την καταβολή των αποζημιώσεων χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι εφαρμοστικές μελέτες.

Εμείς (ΣΥΡΙΖΑ) τη θέση μας για το αεροδρόμιο την εκφράσαμε απόλυτα και ξεκάθαρα καλώντας τους φορείς ανοικτά και δημόσια. Πρέπει να κατεδαφιστούν τα ακίνητα που έχουν απαλλοτριωθεί, να καθαριστεί ο χώρος, να γίνουν περιμετρικά οι δρόμοι και να προχωρήσει η εκπόνηση των εφαρμοστικών μελετών. Η κυβέρνηση έχει απόλυτο δικαίωμα να κάνει τις επιλογές της εξετάζοντας τα δεδομένα».

Στην έδρα του

Η δημοτική αρχή από το θεσμικό ρόλο που έχει εξάντλησε κάθε δυνατότητα πρωτοβουλιών και ενεργειών,  με τελευταία την πρωτοβουλία για τη θεματική συνεδρίαση. Ωστόσο, ο δήμαρχος Μ. Βουρνούς μένει σε μια μικρή αλλά ουσιαστική λεπτομέρεια «Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το οποίο υπονοείται, ότι εξωθεσμικοί παράγοντες παρεμβαίνουν στην κυβέρνηση, δεν ισχύει. Θέλω να πιστεύω ότι έχουν τελειώσει αυτές οι εποχές».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ