7.3.2014 9:14

Τρεις κόκκινες γραμμές από Αθήνα

Τα όρια που η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υπερβεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που εκτυλίσσεται με τους επικεφαλής της τρόικας έθεσε χθες το βράδυ κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Η κυβέρνηση δεν δέχεται να προχωρήσει σε νέες απολύσεις στο Δημόσιο το 2015. Επίσης, δεν δέχεται να περάσουν από τη Βουλή οι προτάσεις για τις αλλαγές στο καθεστώς ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος παράγοντας, το μεγαλύτερο «αγκάθι» αυτή τη στιγμή παραμένει το θέμα των τραπεζών και των νέων κεφαλαιακών αναγκών τους.

Τις τελευταίες ημέρες, κυβέρνηση και τρόικα προσπαθούν να ολοκληρώσουν τη διαπραγμάτευση, αλλά η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές σε συγκεκριμένα θέματα είναι μεγάλη. Στο πλαίσιο αυτό, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Οικονομικών υποστήριξε χθες το βράδυ ότι μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας δεν θα έχει κλείσει η συμφωνία και η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί σε μία θετική έκθεση προόδου (το οποίο σήμερα φαντάζει δύσκολο) για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος αμέσως μετά. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η τρόικα να επιστρέψει την Τετάρτη στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι συζητήσεις.

Ο κ. Γ. Στουρνάρας, αμέσως μετά τις χθεσινές μαραθώνιες διαβουλεύσεις, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά για τις εξελίξεις και ιδίως για τα βασικά ανοικτά μέτωπα:

1. Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Μπορεί χθες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) να ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, αλλά η τρόικα και ειδικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συνεχίζει να τα αμφισβητεί. Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, έχει παρουσιάσει στην τρόικα μία συμβιβαστική λύση η οποία, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, «μας βγάζει από το αδιέξοδο». Πρόσθεσε, δε, ότι «ελπίζουμε να μη φτάσουμε στο Eurogroup και σε πολιτική λύση. Οι συζητήσεις με την τρόικα επί του θέματος θα συνεχιστούν έως και την Κυριακή στις Βρυξέλλες, όπου θα βρίσκονται ο κ. Στουρνάρας και οι επικεφαλής της τρόικας, ενώ, εάν απαιτηθεί, ο υπουργός θα θέσει το ζήτημα και στους επικεφαλής των οργανισμών της τρόικας (Κριστίν Λαγκάρντ από ΔΝΤ, Ολι Ρεν από Κομισιόν και Μ. Ντράγκι από ΕΚΤ).

2. Απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χθες πως «είναι πολιτική απόφαση να μη νομοθετήσουμε» υποχωρώντας στις πιέσεις της τρόικας για τα δύο αυτά ζητήματα. Δηλαδή, για να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέες απολύσεις στο Δημόσιο το 2015 και για να υιοθετήσει με νόμο τις αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα το μεσημέρι ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Ι. Βρούτσης, θα έχει συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας για τα εργασιακά ζητήματα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη και στο θέμα της προώθησης των αλλαγών στο γάλα που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ και πιέζει για την εφαρμογή τους η τρόικα. Ωστόσο, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε χθες πως τα σημαντικότερα ζητήματα είναι οι τράπεζες (σήμερα αναμένεται νέα συνάντηση τρόικας και οικονομικού επιτελείου) και τα εργασιακά.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου θεωρεί ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 έχει ουσιαστικά κλείσει (απομένει το τυπικό «ΟΚ» της τρόικας), ενώ η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως το δημοσιονομικό κενό του 2015 είναι μηδενικό ή πολύ μικρό (η τρόικα το εκτιμά περίπου στα 2 δισ. ευρώ).
πηγη: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ