22.6.2012 12:00

Τους οδοντίατρους βάζει στόχο τώρα το ΣΔΟΕ

• «ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ, ΜΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ» ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ

Καμία ανησυχία δεν προκαλούν στους οδοντίατρους οι επικείμενες εξορμήσεις του ΣΔΟΕ στα ιατρεία τους με αντικείμενο τον έλεγχο των αποδεικτικών οδοντιατρικής εξέτασης των μαθητών που θα εγγραφούν στα νηπιαγωγεία και την Α΄ τάξη του Δημοτικού. Το κλιμάκιο Βορείου Αιγαίου έχει αρχίσει ήδη επισταμένους  ελέγχους στη Λέσβο και σύμφωνα με στέλεχος του οργανισμού σύντομα θα πάρει σειρά και το νησί μας. Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού συλλόγου Χίου Α. Καραμούζος, έχει κάνει τις πρώτες διερευνητικές επαφές, που δεν δείχνουν κάτι το ανησυχητικό, αφού οι Χιώτες οδοντίατροι τηρούν τα νόμιμα, που ορίζονται από τις  αποφάσεις της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και των τοπικών συλλόγων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι σχολικοί έλεγχοι για πιθανή οδοντιατρική φροντίδα, γίνονται δωρεάν και δεν εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών «δωρεάν», αλλά σημειώνεται στο βιβλίο η ένδειξη «έλεγχος».
Οι έλεγχοι
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις αμέσως επόμενες μέρες, αλλά και την περίοδο του Σεπτεμβρίου, οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ  θα επισκεφθούν σχολεία και θα πάρουν τα ονόματα των μαθητών που έχουν εγγραφεί και θα εγγραφούν για πρώτη φορά σε νηπιαγωγεία και δημοτικά, αλλά και παλαιοτέρων ετών, καθώς και τα ονόματα των γιατρών που έδωσαν τα πιστοποιητικά δωρεάν, με στόχο να ελέγξουν τη νομιμότητα των πράξεων.
Οι οδοντίατροι τονίζουν ότι «οι βεβαιώσεις», ενημερώνουν τους γονείς για τη στοματική υγεία και αφετέρου τους δίνουν τη δυνατότητα να εγγράφουν τους μαθητές στα σχολεία. Οι χειρισμοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί από όλες τις πλευρές, γιατί ενδέχεται να υπάρχουν και προσωπικά δεδομένα, τα οποία είναι απόρρητα και δεν πρέπει να κοινοποιούνται.
Επίσης έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών με αρ. πρωτ: 1010790/130/0015 της 4/2/2003 σχετικά με την τήρηση βιβλίου ασθενών, στην παράγραφο Παροχής Υπηρεσιών χωρίς αμοιβή, γράφει ότι στις περιπτώσεις που κάνουν έλεγχο για πιθανή οδοντιατρική φροντίδα, δεν υπάρχει απαίτηση για αμοιβή και δεν εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών «δωρεάν», αλλά σημειώνεται στο βιβλίο η ένδειξη «έλεγχος».
Έτσι, όχι μόνο δεν υπάρχει καμία παρατυπία, αλλά αντίθετα «παράγεται κοινωνικό έργο με τήρηση των κανόνων νομιμότητας στο έπακρο»,  τονίζει ο Α. Καραμούζος.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ