21.4.2015 11:22

Τουρκικό ατελέσφορο «άνοιγμα» στους ασθενείς της Χίου

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟΥ» ΚΑΙ ΝΕΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΣΕΣΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΝΑΝΤΙ ΠΑΡΑΛΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΑΠΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΙΟΥ

Την υπογραφή πρωτοκόλλου μεταξύ των Υπουργείων Υγείας Ελλάδας και Τουρκίας προκειμένου να δημιουργηθεί δίκτυο συνεργασίας μεταξύ των Νοσοκομείων Χίου και Τσεσμέ ζήτησε ο διοικητής του γειτονικού Νοσοκομειακού Ιδρύματος Yasin Akar κατά την επίσκεψή του στη Χίο, όπου συναντήθηκε με τον διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του «Σκυλίτσειου» Λάκη Χαλκιά.

Στη συνάντηση που προκάλεσαν οι ίδιοι οι Τούρκοι τέθηκε το ενδεχόμενο νοσηλείας ασθενών στο νέο νοσοκομείο του Τσεσμέ που θα εγκαινιασθεί τον Μάιο, συνολικής δυναμικής 100 κλινών, με τους γείτονες να σημειώνουν ότι οι Χιώτες αλλά και οι επισκέπτες του νησιού είναι προτιμότερο να νοσηλεύονται στον Τσεσμέ αντί να μεταφέρονται με πτήσεις του ΕΚΑΒ στην Αθήνα.

Επιπλέον οι γείτονες προέβαλλαν ως δυνατό επιχείρημα τη δυνατότητα μεταφοράς για τα πιο σοβαρά περιστατικά στο Νοσοκομείο της Σμύρνης. Τέλος τόνισαν ότι παρέχεται η δυνατότητα ιαματικών λουτρών για όσους πάσχουν από σχετικές ασθένειες.

Τους γείωσε στην πραγματικότητα

Φρένο στις προθέσεις των Τούρκων έβαλε ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του «Σκυλίτσειου» Λάκης Χαλκιάς σημειώνοντας ότι το Νοσοκομείο του Νησιού αφενός διαθέτει πολύ περισσότερες κλίνες (160) έναντι του νέου Νοσοκομείου του Τσεσμέ που διαθέτει 100, αφετέρου τόσο το ιατρικό όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό είναι σε θέση να παρέχουν οποιαδήποτε φροντίδα και μέριμνα τόσο τους ντόπιους όσο και στους ξένους ασθενείς.

Μάλιστα αναφέρθηκε στην άμεση ανταπόκριση του ΕΚΑΒ, που έχει ως αποτέλεσμα ο συνολικός χρόνος αεροδιακομιδής να είναι κάτω από τις δύο ώρες, όταν η επικοινωνία με τον Τσεσμέ και τη Σμύρνη παραμένει προβληματική.

Εκτός των άλλων ο κ. Χαλκιάς αντιπαρέβαλλε το γεγονός ότι οι ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρονται στο Νοσοκομείο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

«Ακόμα όμως κι όλα αυτά να μην υπήρχαν, δεν είναι στο χέρι μας η υπογραφή τέτοιων συμφωνιών. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συνεργασία, όμως πρέπει να λυθούν τα προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε στους Τούρκους ομολόγους του ο κ. Χαλκιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στη Χίο οι Τούρκοι ιατροί ξεναγήθηκαν στη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου δηλώνοντας ενθουσιασμένοι τόσο από τις εγκαταστάσεις όσο και από τον τρόπο λειτουργίας της.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ