Κοινωνία

23/1/13 15:50

τελ. ενημ.: 23/1/13 15:50

Τουρκικό αμόκ παραβιάσεων στο Αιγαίο

Δεκαπέντε αεροσκάφη και ελικόπτερα έστειλε σήμερα η τουρκική Αεροπορία και το Ναυτικό στο Αιγαίο σε μια νέα προσπάθεια να «πεισθεί» η ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια αναφορικά με την ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) κάτι για το οποίο η Τουρκία έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε σύρραξη.

Η τουρκική μίνι «εισβολή» στον Εθνικό Εναέριο Χώρο (ΕΕΧ) αποτελείτο από 13 μαχητικά αεροσκάφη F-16C/D block 40 & 50, 2 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235MPA (η Ελλάδα μετά την καθήλωση των P-3B δεν διαθέτει ούτε ένα επιχειρησιακό ΑΦΝΣ) και 1 ελικόπτερο S-70B2 Seahawk.

Σύμφωνα με επιτελείς του ΓΕΕΘΑ επρόκειτο περί ενός καλά οργανωμένου σχεδίου με τους τουρκικούς σχηματισμούς των μαχητικών να παρέχουν προστασία στα CN-235 ενώ το τουρκικό ελικόπτερο πραγματοποιούσε εικονικές ασκήσεις καταδίωξης υποβρυχίου. 

Αξιοσημείωτος  θεωρείται και ο αριθμός των οπλισμένων τουρκικών F-16 τα οποία ήταν 6 στο σύνολο.

Όλα τα εναέρια μέσα των Τούρκων πραγματοποίησαν 6 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 6 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου στο βόρειο, κεντρικό αλλά και στην περιοχή που τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Πηγή: defencenet.gr

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση