3.7.2016 9:38

Τουρκική πρόκληση: Μετά από 85 χρόνια μουεζίνης καλεί σε προσευχή μέσα από την Αγία Σοφία

Μουεζίνης κάλεσε για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια σε μουσουλμανική προσευχή μέσα από τον χώρο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Έντονη η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που κάνει λόγο για «ένα ακόμη βήμα υπονόμευσης του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας».  

Σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση εμφανίζεται ο μουεζίνης να απαγγέλλει κάλεσμα προσευχής μέσα από την Αγία Σοφία.

Η μουσουλμανική προσευχή Azan ακούγεται μέσα από την Αγιά Σοφία για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια. Αν και το κάλεσμα της προσευχής ακουγόταν από τους μιναρέδες της Αγίας Σοφίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εντούτοις ο μουεζίνης πάντα έψελνε από ένα δωμάτιο προσευχής στον περίβολο της Αγίας Σοφίας και όχι από το εσωτερικό.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει μέσω του εκπροσώπου του, Ευστράτιου Ευθυμίου, την έντονη ανησυχία και δυσφορία του σχετικά με την κίνηση αυτή.

Ο κ. Ευθυμίου τόνισε ότι η πράξη αυτή είναι «ένα ακόμη βήμα που υπονομεύει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και που προφανώς δεν συνάδει με τις αρχές που οφείλουν να διέπουν ένα σύγχρονο, κοσμικό κράτος».

Το υπουργείο Εξωτερικών, όπως επισήμανε ο κ. Ευθυμίου, έχει κατ' επανάληψη τονίσει με σειρά ενεργειών του, με σκοπό την ενημέρωση κρατών και διεθνών οργανισμών, ότι «η απόπειρα αλλαγής χρήσης από μουσείο σε τέμενος της Αγίας Σοφίας που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, είναι ένα διεθνές ζήτημα. Ένα ζήτημα μείζονος σημασίας που άπτεται της προστασίας της ταυτότητας ενός μνημείου που ανήκει στον πανανθρώπινο πολιτισμό».

«Αυτό πρέπει να το αντιληφθεί πρώτη από όλους η Τουρκία» σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ και κάλεσε τη γειτονική χώρα, για άλλη μια φορά, «να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού και να σταματήσει να υποστηρίζει αναχρονιστικές και ακατανόητες δραστηριότητες» και «να επιδείξει, επιτέλους, τον απαιτούμενο σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για σεβασμό του συνόλου των μνημείων που βρίσκονται στην επικράτειά της, χριστιανικών ή μη»

πηγη: ΤΑ ΝΕΑ
 
 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ