31.3.2015 14:04

Τον ξεκούρασε ο Θεός

Βαριά η ατμόσφαιρα για όσους γνώρισαν το Δημήτρη Παπαγιαννάκη στο άκουσμα της είδησης ότι έφυγε από τη ζωή. Βασανισμένος από ένα κοκτέιλ σωματικών προβλημάτων, τα οποία είχαν επιδεινωθεί τελευταία, ήταν απ’ τους μόνιμους μαχητές της ζωής.

Ποτέ δεν το έβαλε κάτω. Εργάστηκε σκληρά, είδε τα οράματα του να πραγματοποιούνται, συμμετείχε σε κοινωνικές διεργασίες, πάλευε για τους Ολύμπους και τα Μαστιχοχώρια. Μεγάλη του αγάπη η οινοκαλλιέργεια, ενώ τελευταία απόπειρα του συμμετοχής στα κοινά ήταν με το ψηφοδέλτιο του Πολ. Λαμπρινούδη στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.

Ένα περίγραμμα της ζωής του δίνει η παρουσίαση που του είχε κάνει ο «π» μέσα από τη στήλη «προσωπογραφία» στις 2/3/2005. Αξίζει να την θυμηθούμε: 

Παπαγιαννάκης Δημήτρης 

Υπάλληλος Εθνικής Τράπεζας 

  • Γεννήθηκε στους Ολύμπους το 1955. 
  • Γιάννης ο πατέρας, γεωργός. 
  • Ελευθερία η μητέρα, αγρότισσα. 
  • Κώστας, Ειρήνη και Κυριακή τα αδέλφια. 


 Ο Δημήτρης είναι ένας άνθρωπος που δεν κρύβει λόγια. Από μικρός είναι αναγκασμένος να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα κατάματα και να πιάνει τη ζωή σαν ταύρο από τα κέρατα για να ζήσει. Δύσκολα, φτωχά, τα παιδικά χρόνια στους Ολύμπους. «Ίσα – ίσα τα βγάζαμε πέρα. 16 φράγκα μου ‘δινε την ημέρα ο πατέρας μου όταν πήγαινα σχολείο. Εννιά δραχμές τα εισιτήρια να πας και να έρθεις από την Καλαμωτή και δυο σουβλάκια από 3,5 δρχ το ένα για κολατσιό. Ούτε δραχμή παραπάνω». Πολλές φορές πήγαινε με τα πόδια από τους Ολύμπους στο Πυργί και στην Καλαμωτή ή έκανε ωτο-στοπ. «Έτσι μόνο κέρδιζα κανένα φράγκο παραπάνω, την περίοδο 1968-74». 
Το πτυχίο ΤΕΙ Οικονομικών τον βοήθησε να μπει το 1977 στην Εθνική Τράπεζα. Από τότε ανέπτυξε ενεργό δράση στα κοινά, με δραστηριότητες που αφορούν το χωριό του αλλά και το χώρο εργασίας του. Οι συνάδελφοι του, εκτιμώντας τη δράση του τον εκλεγούν αντιπρόσωπό τους στην ΟΤΟΕ από το 1995 έως σήμερα. 
Η δράση του έχει και πολιτιστικές προεκτάσεις. Είναι ιδρυτικό μέλος και πρώτος πρόεδρος του εκπολιτιστικού συλλόγου Ολύμπων το 1979. Την 8ετία 1986-94 διετέλεσε κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα Ολύμπων. Παράλληλα, 8 χρόνια ήταν εκπρόσωπος σε εκκλησιαστικά συμβούλια. Δημοτικός Σύμβουλος εξελέγη το 1998 με το ψηφοδέλτιο του Βαγγέλη Ατσάλη. Διατέλεσε για ένα χρόνο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. 
Η βαθιά πολιτικοποίηση του τον οδήγησε κοντά στη Ν.Δ. από το 1982. Από τον ίδιο χρόνο είναι μέλος της ΔΑΚΕ, της οποίας έχει αναλάβει πλέον την προεδρία. 
Την ίδια περίοδο, από το 1982 έως και το 2003, ήταν μέλος της ΝΟΔΕ Χίου της Ν.Δ., όπου διετέλεσε και ταμίας – υπεύθυνος συνδικαλισμού. 
Μετείχε στις διαδικασίες εκλογής του σημερινού προέδρου της Ν.Δ. και Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Δεν κρύβει όμως, και γιατί να το κάνει άλλωστε, ότι στην πρώτη ψηφοφορία ψήφισε Πολύδωρο, επειδή του το ζήτησε ένας φίλος. Στη δεύτερη ψηφοφορία ψήφισε Καραμανλή. Δηλώνει αντιμητσοτακικός. «Πρόεδρε, πάρε σκούπα και διώξε αυτούς που θα σου δημιουργήσουν προβλήματα», του είπε, χαιρετώντας τον όταν έβγαινε από το χώρο των εκλογών. 
Είναι από τους παράγοντες των νοτιόχωρων που ξέρουν όσο λίγοι τα του τόπου τους. Στις εκλογές του 2002 ήταν πάλι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο Ατσάλη. Εξελέγη πρώτος αναπληρωματικός. Δεν δέχεται ότι δεν έχει παραχθεί έργο στα Μαστιχοχώρια. «Ανάλογα με τις υποδομές που βρήκαμε, τη δομή του Δήμου με τα 9 χωριά και τους 7 οικισμούς και τις γνωστές αντιξοότητες στις σχέσεις μεταξύ χωριών, παράγεται έργο, το οποίο όμως θα φανεί μέσα στην επόμενη 4ετία. Η δουλειά δεν φαίνεται, γιατί τώρα η Δημοτική Αρχή φτιάχνει την υποδομή». 
Παράλληλα με όλα αυτά, είναι αντιπρόσωπος των Ολύμπων από το 1996 στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών. Δηλώνει ότι θεωρεί τον Κώστα Γαννιάρη ως τον πιο πετυχημένο πρόεδρο στην μετά Σταγκούλη εποχή. «Είναι σεμνός και ανιδιοτελής», τονίζει. 
Όπως γράφουμε, δεν μασάει τα λόγια του. Είναι ιδιαίτερο δείγμα της προσωπικότητάς του, ότι δεν διστάζει να αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Έτσι παρά το ότι ανήκει στον κομματικό χώρο της Ν.Δ. δεν σκέπτεται και δεν χαίρεται με παρωπίδες. Χαρακτηρίζει το Β. Ατσάλη φιλότιμο, εργατικό, οραματιστή. «Αλλά είναι πολύ ευαίσθητος, για να ασχολείται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι αρνητικό για την πολιτική. Πρέπει να γίνει πιο σκληρός». 


Ι. Πίττας: «Είναι σεμνός. Προσπαθεί για το καλό της Χίου». 
Στ. Μικέδη: «Αγωνίστρια» 
Μ. Μεννής: «Είναι άριστος γνώστης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αγωνιστής, οραματιστής, έχει τσαγανό. Δεν πρέπει να αφήσει τους οικολόγους κι ένα κύκλο ορισμένων άλλων προσώπων που έχουν ίδια συμφέροντα, να αποτρέψουν την πρόοδό του νομού. Αυτοί θέλουν να ζούμε σε σπήλαια, αν είναι δυνατόν και να κυκλοφορούμε με γαϊδούρι, βλέπε Φώκι». 
Π. Λαμπρινούδης: «Είναι αγωνιστής, τον ξέρω από τα συνδικαλιστικά της ΟΤΟΕ. Ήμασταν μαζί. Έχει όραμα, ενδιαφέρεται πραγματικά για την ανάπτυξη του νομού μας, παρ’ όλες τις δυσκολίες. Έδωσε λύσεις σε χρόνια προβλήματα της περιοχής, συνεχίζει να ενδιαφέρεται, ξέρει να ακούει τον πολίτη, δεν έχει καβαλήσει το καλάμι της εξουσίας». 
Όσο για το Δεσπότης μας, τονίζει ότι τον θεωρεί ντόμπρο και καθαρό άνθρωπο. «Έχει προσφέρει πολλά στη Χίο, τιμά τη θέση του. Τον έχω γνωρίσει από κοντά. Η γνωριμία μας ξεκίνησε από μια κόντρα. Αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο. Τον αγαπώ από τότε και τον στηρίζω. Με λίγα λόγια είναι λεβέντης». 
Τέλος, για τους οικολόγους και τον κύκλο των προσώπων που κινούνται γύρω τους, υποστηρίζει ότι «δεν έχουν βάλει ποτέ το χέρι στην τσέπη να δείξουν έργο, να βοηθήσουν. Δεν έχουν εκτεθεί στην κρίση της κοινωνίας ή όποτε έχουν εκτεθεί, όπου έχουν βάλει υποψηφιότητα έχουν μαυριστεί. Τους προκαλώ να θέσουν υποψηφιότητα και να δεχθούμε τα αποτελέσματα των εκλογών ως θέσφατο του κόσμου για τον τρόπο λειτουργίας και τα πρόσωπά τους». 

Στεναχωριέται 
Όταν βλέπει ανθρώπους να ζουν στη φτώχεια. 

Αγαπάει 
Την ειλικρίνεια και τους ανθρώπους με όραμα. 

Δεν πάει 
Τους γλυψιματίες και τους ακαμάτες. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ