20.7.2016 13:05

Τον Σεπτέμβριο οι αποφάσεις για τον ΦΠΑ στα νησιά

«Ραντεβού το Σεπτέμβριο» έδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για το «καυτό» ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ, ύψους 24%, και στα νησιά, καθώς υποβλήθηκε νέο «μπαράζ» προσφυγών από πολλούς φορείς και κατοίκους των δύο πρώτων θιγόμενων νησιωτικών ομάδων.

Η υπόθεση θα απασχολήσει την Ολομέλεια ΣτΕ στις 16-9-16, ακριβώς με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, γεγονός που σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί κατά τους θερινούς μήνες κανονικά ο νέος ΦΠΑ, που έχει προκαλέσει πάντως πολλές αντιδράσεις στα νησιά.

Στο ανώτατο δικαστήριο κατατέθηκαν διάφορες αιτήσεις ακύρωσης, για να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός ο Ν. 4389/16 που επέβαλε τον αυξημένο ΦΠΑ, με αφορμή την πράξη του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (ΠΟΛ 1061/24-5-16) που γνωστοποιεί την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών από 1-1-16 και για τα νησιά Σύρο, Θάσο, Ανδρο, Τήνο, Μήλο, Κάρπαθο, Σκύρο, Σίφνο, Αλόννησο, Κέα και Αντίπαρο.

Το αρχικό «μπαράζ» προσφυγών αφορούσε την επιβολή από 1-10-15 του ΦΠΑ 24% στα νησιά Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο. Τον β’ γύρο προσφυγών υπέβαλαν ο Επιμελητηριακός Ομιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), που εδρεύει στη Χίο, εκπροσωπώντας 19 νησιωτικά επιμελητήρια, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ο Δήμος Μυκόνου, δικηγορικοί σύλλογοι (Σύρου, Νάξου κ.λπ.), επιχειρηματίες κ.ά.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ