1.2.2017 10:58

Τόλμη κι αβεβαιότητα για το νέο ξεκίνημα της ΕΝΑ

Η υλοποίηση μιας βασικής προεκλογικής δέσμευσης της περιφερειακής αρχής, της επαναλειτουργίας της ΕΝΑ, της μεταβιβάζει ακέραιη και τη μεγάλη ευθύνη για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος. Με μόλις 3 αρνητικές ψήφους (Γιακαλή, Γανιάρη, Παυλή) το Περιφερειακό Συμβούλιο, σχεδόν σε πανηγυρικό τόνο, ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, την τροποποίηση του καταστατικού και τη μετατροπή της ΕΝΑ από αναπτυξιακή εταιρεία της Χίου σε αναπτυξιακό εργαλείο ολόκληρου του Βορείου Αιγαίου.

«Είναι η νούμερο ένα συμβολή μας στην ανάπτυξη της Περιφέρειας», ανέφερε η Χρ. Καλογήρου, παρούσα από την αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Χίο στη με τηλεδιάσκεψη μακρά χθεσινή συνεδρίαση. Εξήγησε μάλιστα ότι το ποσό των περίπου 190.000 ευρώ που αντλείται για την αναγκαία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου προκύπτει από χρηστή οικονομική διαχείριση, φέρνοντας ως παράδειγμα τη σημαντική εξοικονόμηση πόρων, περίπου 170.000 ευρώ στα πρώτα 2,5 χρόνια, από την απόφαση διεξαγωγής των συνεδριάσεων με τηλεδιάσκεψη, μειώνοντας δραστικά τις δαπάνες μετακινήσεων.

Η προέλευση της πηγής των πόρων σχεδόν ξεστράτισε τη συζήτηση, με τους Ν. Γιακαλή και Στρ. Κόρακα να επιμένουν ότι η επιλογή των συνεδριάσεων μέσω τηλεδιάσκεψης περιορίζει το κύρος και την αίγλη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η κριτική τους διογκώθηκε από ένα τεχνικό πρόβλημα στη σύνδεση της Σάμου, που διέκοψε για ένα χρονικό διάστημα τη χθεσινή συνεδρίαση, η οποία διακόπηκε και από τη διαμαρτυρία συλλογικοτήτων της Λέσβου για τις απαράδεκτες συνθήκες στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας.

Την ΕΝΑ των καλών αναμνήσεων

Στο σύνολο τους σχεδόν οι Χιώτες σύμβουλοι της πλειοψηφίας πήραν το λόγο και διατύπωσαν την ικανοποίηση τους για την εξέλιξη. Οι Παντ. Μπουγδάνος, Γ. Ξενάκης, Γ. Μανάρας και Κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισαν ότι με την απόφαση επαναλειτουργίας της ΕΝΑ επιτυγχάνονται τρεις παράλληλοι στόχοι: η δημιουργία ενός αναπτυξιακού εργαλείου για την Περιφέρεια, η διατήρηση των τριών θέσεων εργασίας και η αποπληρωμή, έστω και κατά το ήμισυ, των οφειλών της σε δεκάδες επιχειρήσεις της Χίου. Σχεδόν στο σύνολο τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι διαχώρισαν τη λειτουργία της ΕΝΑ Χίου σε δυο φάσεις, την πρώτη περίοδο, όταν λειτούργησε ως υποδειγματικό εργαλείο σχεδιασμού και ανάπτυξης του νομού, και τη δεύτερη στην οποία επικράτησε η πελατειακή λογική. «Έχουμε οδηγό την πρώτη φάση», ανέφεραν όλοι, με τον Παντ. Μπουγδάνο να επικρίνει τη στάση κυρίως του εκπροσώπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Αιγαίο να καταψηφίζει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά να ζητά την αποπληρωμή των εργαζομένων.

Αρνητικός Γιακαλής

Την ευχή του η ΕΝΑ Βορείου Αιγαίου να ανταποκριθεί στο νέο ρόλο της εξέφρασε ο Ν. Γιακαλής, δεν την συνόδευσε όμως με τη θετική ψήφο της παράταξης του, καθώς συμφώνησε με το σκεπτικό του Δήμου Χίου ότι δεν παρέχονται τα εχέγγυα διασφάλισης της βιωσιμότητας της νέας εταιρείας, εκτιμώντας ότι σύντομα το Περιφερειακό Συμβούλιο θα υποχρεωθεί να προβεί σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η κριτική Γιακαλή δεν είναι αβάσιμη, καθώς η χθεσινή εξέλιξη δεν συνοδεύτηκε και από τον απαραίτητο οδικό χάρτη για τους στόχους και τα πρώτα βήματα της ΕΝΑ. Η απόλυτη πίστη στην απόφαση εκ μέρους της Χρ. Καλογήρου υποδήλωνε πάντως την απόφαση πολιτικής στήριξης της ΕΝΑ, κατά πάσα πιθανότητα με άμεση ανάθεση των πρώτων μελετών, μέχρι να της δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής της σε προγράμματα.

Η κριτική της υποστελέχωσης της Εταιρείας ξεπεράστηκε με την αναφορά ότι στο εξής οι προσλήψεις θα γίνονται ανάλογα με την υφή και τη χρονική διάρκεια του κάθε έργου που αναλαμβάνει. Την νέα περιφερειακή της διάσταση η κ. Καλογήρου προσέδωσε με την απόφαση της στα 5 συμμετέχοντα μέλη της διοίκησης από την Περιφέρεια να εκπροσωπηθούν και οι τρεις νομοί, με τους Γ. Ξενάκη και Γ. Μανάρα να τοποθετούνται ως περιφερειακοί σύμβουλοι εκ μέρους της Χίου. Η κ. Καλογήρου ευχαρίστησε θερμά για την προσπάθεια να ξεμπερδευτεί το κουβάρι τους Γ. Ξενάκη και Κ. Βεργίνα και διατύπωσε τη βεβαιότητα ότι η νέα ΕΝΑ θα ορθοποδήσει.

Στο τέλος της συνεδρίασης πάντως το κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους εκπροσώπους της περιφερειακής αρχής και τον μέχρι πρότινος διευθυντή της ΕΝΑ, Π. Βελιανίτη, αποτύπωνε τη διάθεση στενής συνεργασίας για ένα νέο ξεκίνημα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ