6.3.2015 9:40

«Τόλμη και αποφασιστικότητα» η τελευταία ευκαιρία για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥΣ 3 ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗΣ

Σε μια λύση οικονομικής εξυγίανσης, η οποία θα έπρεπε να είχε προηγηθεί χρόνια πριν, προχώρησε αστραπιαία και με συναινετικές διαδικασίες η δημοτική αρχή για να διασώσει τη βιωσιμότητα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.. Σε καιρούς που η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού ρέει με το σταγονόμετρο και η αντίστοιχη ανάληψη ευθυνών από το Δήμο γίνεται βραχνάς για το δημοτικό ταμείο, αποφάσισε τη μετακίνηση των τριών υπαλλήλων του Θεάτρου σε άλλους δημοτικούς φορείς, απαλλάσσοντας το από το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα οικονομικό του πρόβλημα. Την υποχρεωτική κάλυψη μισθοδοσίας του προσωπικού του, ακόμα και σε περιόδους που το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δεν προετοίμαζε ή υλοποιούσε παραγωγές.

Άμεσα αντιληπτό

Η καταπόνηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. από τις συγκεκριμένες μισθοδοσίες ήταν κάτι που όλες οι προκάτοχες διοικήσεις είχαν αντιληφθεί, καμία όμως δεν είχε την τόλμη να ενεργήσει. Τους 4 μήνες ανάληψης της ευθύνης του Θεάτρου προσωπικά από το Μαν. Βουρνού και με σημαντική τη συμβολή της ειδικής συνεργάτιδας Ζ. Χρυσοχού έγινε πλήρης ακτινογράφηση των οικονομικών δεδομένων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και η λύση της απαλλαγής του από το φορτίο των μισθοδοσιών λειτούργησε ως μονόδρομος. Συγκεκριμένα:

* ο ηλεκτρολόγος Θεοδ. Αργυρούδης μετακινήθηκε στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο

* ο τεχνικός σκηνής Τ. Μπελόκας στο Ομήρειο

* η μέχρι πρότινος διοικητική διευθύντρια Ελ. Κουνέλη στις Σχολικές Επιτροπές. Για την περίπτωση της εξετάζεται ακόμα η μεθοδολογία κάλυψης της μισθοδοτικής της δαπάνης από το Δήμο Χίου κι όχι από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, στο οποίο ανήκει ακόμα.

Βασικό στοιχείο είναι ότι οι μετακινήσεις έγιναν αναίμακτα, καθώς και οι ίδιοι οι υπάλληλοι πείσθηκαν πια ότι η παραμονή τους στο στελεχικό δυναμικό του Θεάτρου αφενός διαιώνιζε το πρόβλημα έγκαιρης καταβολής της μισθοδοσίας τους, αφετέρου εγκυμονούσε και σοβαρός κίνδυνος απώλειας της εργασιακής τους θέσης, αν το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δεν μπορούσε να ανανήψει.

Εξοικονόμηση πόρων

Στην ίδια λογική κινούνται και οι επόμενες ενέργειες της διοίκησης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.. Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται η προκήρυξη θέσης λογιστή, με τη μορφή εξωτερικού συνεργάτη, με βάση την καλύτερη οικονομική προσφορά, ενώ οι οδηγίες που έχουν δοθεί στον καλλιτεχνικό διευθυντή είναι ότι τους απαραίτητους συντελεστές για τις παραστάσεις και τη συνολική λειτουργία του Θεάτρου επίσης με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να τους αναζητεί.

Υπολογίζεται ότι με τις κινήσεις που ήδη έγιναν το μισθολογικό κόστος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ έπεσε από τις περίπου 135.000 ευρώ σε ετήσια βάση στις 60.000 ευρώ, ποσό που ενδέχεται να περιοριστεί έτη περεταίρω.

Στηρίζει με τη δουλειά του

Η ορφάνια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σε μόνιμο στελεχικό δυναμικό έχει μετατοπίσει ακόμα και τον γραφειοκρατικό και τεχνικό όγκο της δουλειάς στις πλάτες του καλ. διευθυντή. Ο Γ. Ζαφείρης δεν εισηγήθηκε μεν τη λύση – τομή που επιλέχθηκε, από τη συνολική στάση του όμως και κυρίως την αδιαμαρτύρητη εργασιοθεραπεία του αυτό το διάστημα δείχνει να συμμερίζεται την ορθολογική ανάγκη αλλαγών. Λιμενικό Ταμείο και Ομήρειο δεσμεύονται να συνηγορούν στην παραχώρηση των τεχνικών που αποσπάστηκαν όταν το Θέατρο έχει την ανάγκη τους και ο καλ. διευθυντής να τελεί εν αναμονή κατά πόσο το νέο μοντέλο μπορεί να είναι λειτουργικό για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. βελτιώνοντας κιόλας τα οικονομικά δεδομένα του.

Παραχώρηση αίθουσας!

Ως επιστέγασμα της διάθεσης του το ΔΗ,ΠΕ.ΘΕ. ανεμπόδιστα να αφεθεί να λειτουργήσει, ο Μαν. Βουρνούς στην προχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου γνωστοποίησε την πρόθεση του να παραχωρηθεί ως στέγη του η δημοτική αίθουσα στην πίσω πλευρά των επισκευασμένων δημοτικών κτιρίων της οδού Δημοκρατίας, που προορίζονταν για αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου.

Τελευταία ευκαιρία

Στη δημοτική αρχή παρέλαβαν το αγκάθι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με έντονη την αμφισβήτηση αν θα πρέπει να πασχίσουν για να το συντηρήσουν στην ημιθανή κατάσταση του παρελθόντος, ως μια μόνιμη πληγή για το Δήμο και τον πολιτισμό του. Πήραν την απόφαση να του δώσουν μια τελευταία ευκαιρία, αποφορτισμένο όμως από τα βάρη του παρελθόντος. Η τομή στο προσωπικό και η διάθεση σύντομης λύσης του στεγαστικού του σ’ αυτή την κατεύθυνση κινούνται. Τώρα το Θέατρο θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να επιβιώσει. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ