12.5.2023 11:00

Το ΣΕΣΝΟΧ για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών και Μαιευτών

Το Δ. Σ. του ΣΕΣΝΟΧ απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των νοσηλευτών (στις 12 Μάη) και των μαιών (στις 5 Μάη) σε όλο το Νοσηλευτικό και Μαιευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου μας!

Είναι μέρες αγώνων για εμάς τους χιλιάδες μάχιμους νοσηλευτές και μαίες που εργαζόμαστε εντατικά με αυταπάρνηση κάθε μέρα, με χειροκροτήματα από εκείνους που διαχρονικά μας αρνούνταν την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την ένταξη στα ΒΑΕ.

Το χρόνιο πρόβλημα υποστελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας, διαχρονική πολιτική επιλογή και ευθύνη, παραμένει και επιφέρει την εξουθένωση του προσωπικού. Το εργασιακό άγχος έχει αυξηθεί, όπως και τα φαινόμενα burn out, τα αυτοάνοσα νοσήματα και τα μυοσκελετικά προβλήματα.

Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να παραμένει απαράδεκτα χαμηλή η αποζημίωση των νοσηλευτών για τις εφημερίες και την νυχτερινή εργασία, καθώς και σε αργίες και Κυριακές, όπου εργάζονται μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με πολλές χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης και κανονικών αδειών.

Ήδη φαίνεται ότι σε πολλά τμήματα η καλοκαιρινή άδεια του προσωπικού είναι αδύνατον να ξεπεράσει τη μία εβδομάδα.

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η εκμετάλλευση των συναδέλφων συμβασιούχων. Συνεχίζεται, η αδικία σε βάρος των εργαζομένων του Προγράμματος «4. 000 στην Υγεία», με τη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών για μισθολογική εξέλιξη, τη μη καταβολή επιδομάτων τέκνων και παραμεθορίου, ενώ δεν εφαρμόζεται ούτε η πρόσφατη Κοινή Υπουργική απόφαση για επανακαθορισμό του ύψους και των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, με πρόφαση τη θέσπιση νοσηλευτικής ειδικότητας καλύπτονται τα κενά με τους νέους συναδέλφους, όχι από την σκοπιά της ανάγκης συνεχούς εκπαίδευσης και αναβάθμισης της νοσηλευτικής φροντίδας αλλά για να αξιοποιούνται οι άνεργοι νοσηλευτές, ως φθηνό και ευέλικτο προσωπικό, με ημερομηνία λήξης!

Σήμερα, όπου το νέο ΕΣΥ προωθεί ακόμα περισσότερο την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση της υγείας, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, απαιτείται η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των νοσοκομείων, όπως και ο ρόλος και οι αρμοδιότητες των νοσηλευτών και των μαιών που να συμβάλουν στην ποιότητα και την ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Επιβάλλεται ο νοσηλευτής να αποκτήσει ξεκάθαρο και διακριτό επαγγελματικό και επιστημονικό ρόλο, στο χώρο της Υγείας.

Το Νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου της Χίου, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, δίνει καθημερινά τον δικό του αγώνα, ώστε οι πολίτες του Νομού μας να αισθάνονται ασφαλείς, κόντρα στις αντίξοες συνθήκες εργασίας που πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής.

Για τους Έλληνες Νοσηλευτές η 12η του Μάη δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ γιορτή. Ήταν, είναι και θα είναι μέρα τιμής και αγώνων.

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην «πηγή των προβλημάτων», που είναι η λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και συνολικά η επιχειρηματική δράση στους τομείς της Υγείας, Πρόνοιας και Ασφάλισης, και διεκδικούμε:

  • Μαζικές προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας.
  • Μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, αυξήσεις στους μισθούς, πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας, καθώς και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
  • Πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας. Κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων.
  • Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ.
  • Κατάργηση της διπλοβάρδιας και των ελαστικών ωραρίων 6ωρο 5ήμερο και 30ωρο και έως μια νυκτερινή βάρδια την εβδομάδα
  • Δημιουργία ενός ενιαίου νοσηλευτικού κλάδου. Ενιαία Ανώτατη Νοσηλευτική Εκπαίδευση, στα πλαίσια ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Παιδείας.
  • Λήψη μέτρων για τους εργαζόμενους με παιδιά και ιδιαίτερα τις μονογονεϊκές οικογένειες. Δημιουργία δημόσιων δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών. Τα μέλη των μονογονεικών οικογενειών να εργάζονται μόνο πρωινό ωράριο μέχρι τα παιδιά να γίνουν 10 ετών

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

Tags: ΣΕΣΝΟΧ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ