2.1.2020 13:15

Το ψήφισμα της έκτακτης λαϊκής συνέλευσης του Βροντάδου

Στον Βροντάδο σήμερα, 21 Δεκεμβρίου 2019, στις εγκαταστάσεις του Φιλοπροόδου Ομίλου Βροντάδου συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου Βροντάδου,

Έκτακτη Γενική Λαϊκή Συνέλευση

με θέμα  « τη δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ χωρητικότητας άνω των επτά χιλιάδων ατόμων,  στο 15ο χμ. της οδού Χίου - Βολισσού στο οροπέδιο του Αίπους».

    Μετά από την εισήγηση της Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Βροντάδου, κ. Μαριάνας Πελαντή, την ανάγνωση επιστολών του Δημάρχου, τοπικών φορέων και παραγόντων από τον Πρόεδρο της Λαϊκής Συνέλευσης κ. Ιάκωβο Μπριλή,

 τις τοποθετήσεις παρευρισκόμενων πολιτών,

 τις τοποθετήσεις, του Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Παντελή Μπουγδάνου, πρώην και νυν αιρετών του πρώην Δήμου Βροντάδου, του πρώην Δήμου Ομηρούπολης, του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου και του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου

η Έκτακτη Γενική Λαϊκή Συνέλευση Βροντάδου

αποφασίζει ομόφωνα

Α. Ζητάμε

  1. Να επικρατήσει η λογική, με κατάργηση της ΒΙΑΛ, αλλά και να μην υπάρξει κανένα νέο Κέντρο στη Χίο, μόνο διαχείριση με μια μικρή δομή (στο 1% του τοπικού πληθυσμού)  καταγραφής – ταυτοποίησης και σύντομες διαδικασίες ασύλου, ώστε να επιτευχθεί ο απεγκλωβισμός των προσφύγων – μεταναστών.
  2. Να απεγκλωβιστούν τα νησιά μας από την Τριμερή Συμφωνία Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ελληνικών Κυβερνήσεων, που μας ντροπιάζει.
  3. Να υπάρξουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, για όσο χρόνο παραμένουν, οι πρόσφυγες-μετανάστες καθώς και  το προσωπικό διαχείρισης.
  4. Να απομακρυνθούν από την όλη διαδικασία οι Μ.Κ.Ο., αφού δεν ασκούν φιλανθρωπικό έργο, αλλά όλες χρηματοδοτούνται, προσφέροντας αμφίβολης ποιότητας υπηρεσίες.
  5. Να αποζημιωθούν όσοι κάτοικοι των νησιών έχουν υποστεί ζημιές.

Β. Στηρίζουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις όποιες νομικές ενέργειες για το συγκεκριμένο θέμα του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Βροντάδου.

Γ. Υποβάλλουμε καταγγελία στο Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος  για το γεγονός ότι υπάρχει στην συγκεκριμένη περιοχή Ζώνη NATURA 2000.

Δ. Υποβάλλουμε καταγγελία στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Χίου, για γειτνίαση του σχεδιαζόμενου ΠΡΟΚΕΚΑ με αρχαιολογικούς χώρους.

Ε. Δεσμευόμαστε για κινητοποιήσεις των κατοίκων του Βροντάδου και καλούμε τον Δήμο Χίου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να συνδράμουν στις παραπάνω ενέργειες.

ΣΤ. Εξουσιοδοτούμε το Τοπικό Συμβούλιο Βροντάδου, να αναλάβει την πρωτοβουλία για οργανωμένη άμεση κινητοποίηση των κατοίκων της Χίου, με τη συμβολή του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου και του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους.

Ζ. Καλούμε τον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου να προχωρήσουν σε συντονισμό με  όλους τους Δήμους της Περιφέρειας για στοχευμένες ενέργειες.

Η. Να μην υπάρξει καμία δομή στο οροπέδιο του Αίπους.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ