13.12.2022 15:02

«Το δώρο Χριστουγέννων δεν χαρίζεται, ούτε επιστρέφεται» - Βίντεο

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων το οποίο θα πληρωθεί τις επόμενες ημέρες στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Οι εργοδότες όπως και κάθε χρόνο πρέπει να καταβάλλουν το δώρο έως και τις 21 Δεκεμβρίου και θεωρείται παράνομη η μεταγενέστερη ή καθόλου καταβολή του. Ο εργοδότης μπορεί ωστόσο να το καταβάλλει και νωρίτερα από την 21η Δεκεμβρίου. Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα. Το δώρο Χριστουγέννων υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. 

Ειδικότερα, δώρο Χριστουγέννων θα λάβουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σύμβασης αορίστου ή ορισμένου χρόνου.

Πως υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων
Βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες τα δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως τροφή, κατοικία κλπ.) εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ