8.11.2022 11:56

Το 2ο Γυμνάσιο Χίου στα Άδανα της Τουρκίας

Με ένα περίπου χρόνο καθυστέρηση εξαιτίας της πανδημίας covid19 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Don’t Be Mean Behind the Screen» στην πόλη Cukurova στα Άδανα της Τουρκίας από 30 Οκτωβρίου μέχρι 5 Νοεμβρίου 2022 υπό την αιγίδα του ΙΚΥ. Η ομάδα του σχολείου αποτελούνταν από την Μηλιάδη Κυριακή (καθηγήτρια Αγγλικών, υπεύθυνη προγράμματος), την Ζύμαρη Βασιλεία (φιλόλογο) και τους μαθητές της Γ΄ τάξης Αυγερινού Κατερίνα, Θαρενό Άγγελο, Κεχαγιά Άγγελο, Λούκα Λάουρα, Ρισκάκη Κατερίνα και Σφηκάκη Πολυξένη. 

Στο πρόγραμμα παίρνουν μέρος εκτός από το 2ο Γυμνάσιο Χίου κι άλλα τρία σχολεία. Το Parnu Mai School στο Πααρνού - Εσθονία (βασικός συντονιστής), το Palatul Copiilor στην Κραιόβα - Ρουμανία και το Vakifbank Ortaokulu στα Άδανα - Τουρκία (σχολείο υποδοχής). Το θέμα του προγράμματος είναι σχετικό με τον διαδικτυακό εκφοβισμό (cyber bullying) ένα φαινόμενο πολύ διαδεδομένο στις μέρες μας.

«Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου παρουσίασαν την Ελλάδα, την Χίο και το σχολείο μας, καθώς και ppt με θέμα: “What do I do when I’m being Cyber Bulllied” και “Cyber bullying incidents in our school”. Το σχολείο υποδοχής στα Άδανα διοργάνωσε διάφορες δραστηριότητες σχετικές με το θέμα της συνάντησης “What do I do if somebody bullies me – Reporting cyber bullying and online hate incidents” (διαλέξεις, εργαστήρια, κτλ) στις οποίες συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές από τις χώρες εταίρους. Επισκεφθήκαμε το Κέντρο Επιστημών Seytim όπου οι μαθητές έκαναν ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και έπαιξαν e-sports. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη με ξενάγηση στην περιοχή της Καππαδοκίας, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, καθώς και σε εργαστήριο κεραμικής όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις καλλιτεχνικές τους δυνατότητες. Επισκεφθήκαμε την Αντιόχεια και το καταπληκτικό της Μουσείο, το τούνελ Titus, την σπηλιά Bisikli, το Habib Neccar Mosque το παλιότερο τζαμί στην ανατολική Τουρκία και τους καταρράκτες Daphne Tears. Τέλος επισκεφθήκαμε διάφορα μέρη ενδιαφέροντος στα Άδανα: το φαράγγι Kapi Kaya, την πέτρινη γέφυρα Varda και κάναμε κωπηλασία με την βοήθεια επαγγελματιών στον ποταμό Seyhan. Μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την κουλτούρα, τα έθιμα και τον τρόπο ζωής της Τουρκίας στα πλαίσια των πολιτιστικών επισκέψεων λόγω της καθημερινής τους επαφής με τους εκεί συνάδελφους και μαθητές. Επίσης γνώρισαν τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων και των τους υποδομών. 

Επιστρέψαμε, μαθητές και καθηγητές γεμάτοι εμπειρίες, γνώσεις, όμορφες εικόνες, μυρωδιές και γεύσεις. Ανυπομονούμε όλοι να πραγματοποιήσουμε την επόμενη μετακίνηση στο Palatul Copiilor στην Κραιόβα της Ρουμανίας τον ερχόμενο Μάρτιο» αναφέρει η ανακοίνωση του σχολείου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ