7.3.2016 17:07

Τίτλοι τέλους στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Β. ΑΙΓΑΙΟΥ

ΣΕ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΤΣΜΕΔΕ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΚΑΙ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, του θανάτου του ΔΗΠΕΘΕ, παίχτηκε μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια το μεσημέρι της Δευτέρας στη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι στη συνεδρίαση και οι συμμετέχοντες στη συζήτηση και κυρίως όλοι οι απόντες από αυτήν, διατηρούσαν με τεχνητά μέσα τα τελευταία χρόνια, στη ζωή  ένα προβληματικό ασθενή πάνω από το κουφάρι του οποίου διασταυρώθηκαν δυο φιλοσοφίες. Αυτή της παύσης της τεχνικής υποστήριξης , άρα της παύσης και της ζωής του ασθενή που υποστηρίχτηκε από την πλειοψηφία και τον Μ. Βουρνού κι αυτή μιας ακόμη προσπάθειας, ο ασθενής  να κρατηθεί στη ζωή που υποστηρίχτηκε από μέλη του θεάτρου, τον Γ. Παυλιδάκη τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΛΑΕ και τη Χιακή Συμπολιτεία.

Την τελευταία ώρα και μπροστά από το τετελεσμένο, της άμεσης καταβολής των χρημάτων που οφείλονται στο Ταμείο των Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), το Διοικητικό Συμβούλιο πήρε την απόφαση για την αποπληρωμή των οφειλών στα ταμείο και την εκκαθάριση και λύση της εταιρείας.

Σημαντικές οι ευθύνες

Στο  σημείο 0 δεν φτάσαμε μέσα σε μια μέρα. Η ατολμία, η απροθυμία, η λογική του "κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι" και οι διοικήσεις των τελευταίων χρόνων που δεν ασχολήθηκαν ποτέ επί της ουσίας με το ΔΗΠΕΘΕ, δεν το προίκισαν με μια στέγη, δεν προσπάθησαν να το κάνουν αυτόνομο, αυτοδιαχειριζόμενο, να του δώσουν υπόσταση και οικονομική και καλλιτεχνική αυτοτέλεια, δεν επένδυσαν στον πολιτισμό και την αξία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ευτελίζοντας το μάλιστα στα μάτια της κοινωνίας, οδήγησαν μαθηματικά στην τελευταία πράξη του δράματος.

Ακόμη και την τελευταία χρονιά, η δημοτική αρχή ακούμπησε άτολμα το πρόβλημα ενώ όλοι εκείνοι που πρωτοστάτησαν χθες στη διατήρηση της λειτουργίας του θεάτρου δεν ανέλαβαν ουσιαστική πρωτοβουλία για την  εξασφάλιση της βιωσιμότητας του.

Η ταφόπλακα

Η οφειλή στο ΤΣΜΕΔΕ που είναι άμεσα απαιτητή, αγγίζει τα 90.000 ευρώ και όπως ο δήμαρχος Μ. Βουρνούς αλλά και ο αντιπρόεδρος του θεάτρου Δ. Ξυνταριανός τόνισαν, δεν αφήνει περιθώρια για να γίνει τίποτα άλλο στο ΔΗΠΕΘΕ πέρα από την εκκαθάριση, διάλυση του και τον έλεγχο από ελεγκτές δημόσιας διοίκησης για τον καταλογισμό ευθυνών εκεί που υπάρχουν.

Ειλημμένη απόφαση

Ο Μ. Βουρνούς και οι υπόλοιποι σύμβουλοι επί της ουσίας είχαν ειλημμένη την απόφαση για το κλείσιμο του ΔΗΠΕΘΕ. Μάλιστα , ο δήμαρχος άφησε να εννοηθεί ότι πίσω από τη μη υπογραφή της σύμβασης με το υπουργείο Πολιτισμού και της έλλειψης ενδιαφέροντος πιθανά να υποκρύπτονταν και η πρόθεση του για αλλαγή της έδρας.

Οι  προτάσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ  Γ. Καλογερά και Φρ. Σέργη για συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού προκειμένου έστω και την ύστατη ώρα να βρεθεί λύση στο θέμα, δεν ήταν αρκετές για αν αποτρέψουν τη λήψη απόφασης  αν κι έδωσαν χρονικό περιθώριο μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πιθανά στις 18 Μαρτίου για μια συνάντηση με τον υπουργό και ίσως για ένα θαύμα.

Παράσταση διαμαρτυρίας από τη Χιακή Συμπολιτεία

Οργανωμένα, με τα στελέχη της να καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις η Χιακή Συμπολιτεία τοποθετήθηκε υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρατώντας τις φωτογραφίες των Ευριπίδη, Σαίξπηρ, Μπρέχτ και Μπέκετ, σημείωσαν:

"Η ευθύνη απέναντι στην κοινωνία της Χίου είναι ιστορική. Το θέατρο είναι ακόμη πιο απαραίτητο στην κρίση. Πρέπει να αναβαθμιστεί αντί να κλείσει. Όσο για τυχόν μεταφορά του στη Λέσβο, αυτή θα ενισχύσει τον συγκεντρωτισμό αντί για την αποκέντρωση σε επίπεδο περιφέρειας. Η Χιακή Συμπολιτεία καλεί έστω και την τελευταία στιγμή την δημοτική αρχή και την κυβέρνηση να σταματήσουν να παίζουν την κολοκυθιά και να κρατήσουν το θέατρο ανοιχτό στη Χίο.

Γι αυτό και είμαστε εδώ. Όποιοι αναλάβουν να στερήσουν από τη Χίο το ΔΗΠΕΘΕ ας γνωρίζουν ότι θα έχουν απέναντί του την ιστορία. Ας την κοιτάξουν στα μάτια αυτή την ιστορία, ας κοιτάξουν τα πορτραίτα των μεγάλων θεατρικών συγγραφέων που φέραμε εδώ -του Ευριπίδη, του Σαίξπηρ, του Μπρεχτ και του Μπέκετ-  κι ελπίζουμε να καταλάβουν, έστω και την τελευταία στιγμή, την τεράστια ευθύνη τους απέναντι στην κοινωνία του νησιού".

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ