11.3.2015 16:00

Τις θέλουν, θα γίνουν;

- ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ

Αν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό του 2015, φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι για το υπουργείο Δικαιοσύνης να αναλάβει το κόστος για την ανέγερση των νέων Δικαστικών Φυλακών της Χίου.

Το παραπάνω δεν ήταν το μόνο συμπέρασμα που προέκυψε από την συζήτηση που προκάλεσε το Επιμελητήριο Χίου για το ζήτημα των νέων φυλακών, ωστόσο είναι χαρακτηριστικό ενός ευρύτερου κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί αναφορικά με το εγχείρημα και κυρίως με την χρηματοδότησής του. Το δεύτερο κεφάλαιο που έχει ήδη προκαλέσει έναν άλλο κύκλο συζήτησης αφορά στη χωροθέτηση, καθώς οι περισσότεροι φορείς μεταξύ των οποίων και ο Δήμος, διαφωνούν με την πρόταση για το Θόλος που δείχνει επικρατέστερη.

Επένδυση που αποφέρει χρήματα

Στην παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε με ευθύνη της διοίκησης και των εργαζομένων των Φυλακών Χίου, παρουσιάστηκαν περιληπτικά τα οικονομικά οφέλη που σήμερα προκύπτουν από την λειτουργία του Σωφρονιστικού Καταστήματος. Όπως προκύπτει, ο τζίρος των φυλακών ανέρχεται σε 1-2 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που σήμερα πέφτει στην τοπική αγορά. Από την ανέγερση των νέων Δικαστικών Φυλακών, οι άμεσα εμπλεκόμενοι υποστηρίζουν ότι τα νούμερα αυτά θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο, όπως εξάλλου και οι θέσεις εργασίας που από 69 που είναι σήμερα θα πρέπει να γίνουν 175.

Στο πλαίσιο αυτό, το Επιμελητήριο στήριξε ομόφωνα την προοπτική ανέγερσης νέων φυλακών μιας και σχετίζεται απόλυτα θετικά με τις συνθήκες της αγοράς, ωστόσο εκφράστηκαν κάποιες παράμετρες επιφυλάξεις.

Υπάρχουν χρήματα;

Οι εύλογες απορίες σχετίζονται αποκλειστικά με το κατά πόσο υπάρχει πράγματι η διάθεση από το υπουργείο Δικαιοσύνης να εξασφαλίσει τις απαραίτητες πιστώσεις για το έργο. Σε αυτό το θέμα κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, πόσο μάλλον όταν ακόμη βρισκόμαστε στην διαδικασία των υπουργικών δεσμεύσεων χωρίς πρακτικό αντίκρισμα. Ακόμη και ο απελθών υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, στην εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου είχε τονίσει ότι μπορεί να χαρακτηρίζονται ως προτεραιότητες το νέο Δικαστικό Μέγαρο και οι Δικαστικές Φυλακές, όμως για την κυβέρνηση τα πράγματα είναι οικονομικά δύσκολα.

Την άποψη ότι τα δύο έργα (Μέγαρο και Φυλακές) είναι απόλυτα συνυφασμένα μεταξύ τους εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των φυλακών προς τα μέλη του Επιμελητηρίου. Ωστόσο δείχνουν αισιόδοξοι ότι εφόσον συνολικά εκφραστεί από κάθε φορέα το ζήτημα, θα προκύψει εξέλιξη.

Όχι στο Θόλος

Μαζικά τα μέλη του Επιμελητηρίου, εκτός κάποιων μικρών διαφοροποιήσεων συμφωνούν με την άσκηση πίεσης προς κάθε εμπλεκόμενο ώστε να μπορέσουν οι Φυλακές να γίνουν πραγματικότητα. Το ζήτημα της χρηματοδότησης αλλά και εκείνο του Θόλους, προκάλεσε εύλογα το ενδιαφέρον τους, καθώς θεωρούν ότι η περιοχή δεν ενδείκνυται να αναλωθεί σε μια τέτοια επένδυση. Την ίδια άποψη κατέθεσε και ο Δήμαρχος Μαν. Βουρνούς που παρακολούθησε τη συνεδρίαση. «Δεν μπορούμε να δεσμεύσουμε την περιοχή για μια τέτοια επένδυση. Είναι περιοχή δημοτική που αν και ακόμη δεν έχουμε σκεφθεί πως θα αξιοποιηθεί, πρέπει να διατηρήσουμε στην σημερινή φυσική της κατάσταση. Θα συμφωνούσα με τις απόψεις ότι είναι προτιμότερο το Πυτιός ή το Αίπος, ακόμη και με μειονεκτήματα. Και επειδή άκουσα τους εκπροσώπους της ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ να μιλούν για αποστάσεις αναγκαίες από Νοσοκομεία και άλλα, τους θύμισα απλά ότι οι κάτοικοι της Αμανής διαβιούν με πολύ μεγαλύτερες χρονοαποστάσεις από Νοσοκομεία και άλλα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Το Επιμελητήριο αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει το αίτημα της ανέγερσης, παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ