9.2.2015 18:39

Την Τετάρτη η πρόταση Τσίπρα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Φαβορί ο Δήμητρης Αβραμόπουλος

Πρώτα οι προγραμματικές και  μετά η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η ιεράρχηση του Μεγάρου Μαξίμου ενώ ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος περιμένει τηλεφώνημα στις Βρυξέλλες. 

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης την Τρίτη το βράδυ θα συνεδριάσει την Τετάρτη το πρωί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όπου θα συζητηθεί το θέμα. Την περασμένη εβδομάδα το Μέγαρο Μαξίμου πάγωσε την σχετική συζήτηση προκειμένου να μην αρχίσει η ονοματολογία που μπορεί να λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά. Μέχρι στιγμής ο επίτροπος της χώρας στην ΕΕ κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος εμφανίζεται ως η πλέον πιθανή πρόταση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα. 

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ότι θα συμφωνήσει στην πρόταση του πρωθυπουργού αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι θα προτιμούσαν ένα πρόσωπο που να προέρχεται από την κεντροαριστερά και να συγκεντρώνει ευρύτερη αποδοχή. Από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου λένε ότι το πρόσωπο ακόμη κι αν προέρχεται από άλλο χώρο θα πρέπει να πληροί ορισμένα βασικά κριτήρια. Παρότι ο θεσμός έχει περιορισμένες αρμογιότητες θα πρέπει να συμβολίζει την αλλαγή στο ύφος και το ήθος της εξουσίας. Εννοείται ότι θα είναι πρόσωπο που στο παρελθόν θα έχει δείξει συναινετικό πρόσωπο και δεν θα προκαλεί την αριστερή πλειοψηφία της Βουλής αλλά και της πλειοψηφίας της κοινωνίας που επιθυμεί αλλαγή πλεύσης της χώρας. Από την άλλη η επιλογή του προσώπου θα είναι ένα μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας. Καθώς η κυβέρνηση έχει μπροστά της μία δύσκολη διαπραγμάτευση δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το πρόσωπο του Προέδρου θα πρέπει να στέλνει καθησυχαστικά μηνύματα που να ευνοούν την συζήτηση για την εξεύρεση λύσης. Πάντως από το περιβάλλον του κυβερνητικού εταίρου κ. Πάνου Καμμένου διαρρέει προτίμηση για το πρόσωπο του κ. Κώστα Καραμανλή και εναλλακτικά του κ. Προκόπη Παυλόπουλου. 

Η συζήτηση στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει την Τετάρτη μία ημέρα πριν ο πρωθυπουργός αναχωρήσει για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Στην περίπτωση που η επιλογή είναι ο κ. Αβραμόπουλος στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός θα συζητήσει με τον κ. Γιούνκερ και τον επόμενο επίτροπο της χώρας μας σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο που έχει. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ