Κοινωνία

9/9/16 18:33

τελ. ενημ.: 10/9/16 14:13

Την Τετάρτη η απόφαση της Δικαιοσύνης για τα επιδόματα τυφλότητας [ΒΙΝΤΕΟ]

Μαραθώνια αναμένεται να είναι η διαδικασία εξέτασης των κατηγορούμενων στην υπόθεση της παροχής των επιδομάτων τυφλότητας, που είχε αναστατώσει το νησί πριν από 4 χρόνια. 

Η διαδικασία ξεκίνησε την Πέμπτη στο Πρωτοδικείο της Χίου, με την αίθουσα γεμάτη κόσμο αφού καλούνται να εξεταστούν από το Δικαστήριο περισσότεροι από 110 μάρτυρες (κατηγορούμενοι), αποδεικνύοντας ο καθένας τους λόγους για τους οποίους λάμβανε το σχετικό επίδομα. 

Παρούσα κατά τη διαδικασία και η Δ/ντρια της Οφθαλμολογικής Κλινικής Λεμονιά Βαρκάρη, επίσης κατηγορούμενη στην υπόθεση.

Εν τω μεταξύ πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει η αναφορά του μέλους της Επιτροπής του ΙΚΑ που εξέτασε τα επιδόματα τυφλότητας που ούτε λίγο, ούτε πολύ, ανέφερε στην διαδικασία ότι "η Επιτροπή δεν κάνει ποτέ λάθος", με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονες διαμαρτυρίες. 

Για το ζήτημα έχουν κληθεί και θα τοποθετηθούν κατά τη διαδικασία και γιατροί, ενώ σύμφωνα με νομικούς κύκλους που παρακολουθούν από κοντά την διαδικασία θα υπάρξει συλλογική απόφαση, είτε αθωωτική, είτε καταδικαστική, χωρίς να γνωρίζει κανείς αν στην περίπτωση της καταδίκης, οι δικαιούχοι θα κληθούν να επιστρέψουν στο Δημόσιο τα χρήματα που είχαν λάβει ως επίδομα. 

Τέλος, μεγάλο θέμα έχει ανοίξει αναφορικά με τους όρους και τις προύποθέσεις τυφλότητας. Όπως σημειώνουν στο politischios.γρ ιατρικές πηγές, το ζήτημα του ορισμού της τυφλότητα προκύπτει μέσα από σχετικό νόμο- πλαίσιο και αναφέρεται με τον όρο "νομική τυφλότητα". Ο Νόμος αυτός άλλαξε μετά την δημοσιοποίηση των περιπτώσεων με τα επιδόματα που είχαν δοθεί στη Χίο, ωστόσο οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι κάθε περίπτωση οι δικαιούχοι διέθεταν τις προϋποθέσεις.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη με την πρόταση του Εισαγγελέα και τις αγορεύσεις δικηγόρων.

Παράλληλα ολοκληρώθηκε η ανάκριση όσων ατόμων έλαβαν επιδόματα άνω των 30.000 ευρώ και έχουν έρθει αντιμέτωποι με την κατηγορία του κακουργήματος, χωρίς να έχει οριστεί δικάσιμος.  

Δείτε επίσης