14.5.2012 9:59

Την εγκαταλείπουν και οι ψηφοφόροι

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΡΑ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ Η ΑΜΑΝΗ

 
Στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 γνώρισε στην πιο άγρια μορφή της τις συνέπειες της μετανάστευσης. Άδειασε από πληθυσμό και έφτασε σήμερα στα περισσότερα χωριά μετά δυσκολίας να ακούγεται ανθρώπινη λαλιά.
Ωστόσο το συναίσθημα και η παντοτινή αγάπη για τον τόπο καταγωγής έκανε τους Αμανίτες να διατηρούν τα εκλογικά τους δικαιώματα στην ιδιαίτερη τους πατρίδα, όσο τουλάχιστον η πρακτική της ελληνικής πολιτείας συνέδεε τη χρηματοδότηση των περιοχών με τα στοιχεία της απογραφής. Διατηρώντας την οικογενειακή και την εκλογική μερίδα στο χωριό, αυτό δικαιούνταν περισσότερα ψίχουλα δημόσιας χρηματοδότησης όταν έρχονταν η ώρα.
Με την ενοποίηση των δήμων η αίσθηση ότι οι χρηματοδοτήσεις καταλήγουν σε ενιαίο κορβανά, αλλά κυρίως οι ανάγκες εξυπηρέτησης και η απροθυμία των πολιτών να μετακινούνται για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, στερούν από τα χωριά και τους ψηφοφόρους τους.
Ελάχιστη η προσέλευση ετεροδημοτών σε κάθε χωριό, διαπιστώθηκε στις εκλογές της 6ης Μαϊου. Ακόμα πιο μικρή προβλέπεται για το μέλλον, αφού από την επομένη κιόλας των εκλογών τα δημοτολόγια του Δήμου Χίου κατακλύζονται από αιτήσεις μεταγραφής εκλογέων της Αμανής σε άλλους εκλογικούς καταλόγους.
Η Αμανή χάνει πια και τους ψηφοφόρους της. Γίνεται ακόμα πιο αδύνατη η φωνή της. Κι αν άμεσα δεν ληφθεί πρωτοβουλία συνολικής επέμβασης στην περιοχή, είναι βέβαιο ότι στο τέλος θα χάσει ακόμα και την ύπαρξη της

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ